Rampula: Náš postup v kauze MUS nikdy NSZ nezpochybňovalo

Praha – Bývalý šéf pražských žalobců Vlastimil Rampula se nechal slyšet, že Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) jim nikdy nevytýkalo postup, jakým vedli kauzu privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). O případu mu Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) podávalo podrobné informace a NSZ si na průtahy nestěžovalo. Prohlášením reagoval na informace, podle nichž současný vrchní státní zástupce Stanislav Mečl navrhl ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) a nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby zvážili kvůli kauze podání kárných žalob. Sám prý možná podá trestní oznámení.

Mečl kvůli MUS nařídil v listopadu na VSZ kontrolu. Učinil tak poté, co nejvyšší žalobce oznámil, že se ČR nestihla připojit jako poškozená strana k trestnímu řízení ve Švýcarsku. Švýcarsko začalo privatizaci MUS vyšetřovat v červnu 2005 kvůli podezření, že z firmy byly přes její vedení do země nelegálně vyvedeny peníze a „vyprány“. Švýcaři kvůli tomu zablokovali přes 12 miliard korun. Česka se dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit. České úřady na tyto žádosti téměř rok neodpověděly. Mečl již dříve uvedl, že po prostudování spisu zjistil, že „věci nebyla věnována náležitá pozornost“.

Podle serveru Aktuálně.cz z kontroly vyplynulo, že se úředníci zastupitelství mohli dopustit trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Za ten hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Deník Právo pak napsal, že dočasný šéf pražských žalobců chce, aby Pospíšil a Zeman zvážili podání kárných žalob na Rampulu, jeho náměstka Libora Grygárka a státního zástupce Ladislava Letka. Podle Mečla na některé žádosti reagovali žalobci se zpožděním až dvou měsíců, což je prý nepřijatelné.

Stanislav Mečl
Zdroj: ČT24

Rampula dnes uvedl, že státní zástupci v kauze Mostecké uhelné společnosti postupovali podle toho, co zjistili a jak to právně posoudili. Neprodleně vždy informovali dohledové NSZ, které nikdy nemělo proti postupu žádné připomínky. „Pokud by tedy za právní názor měly být podány kárné žaloby či mělo být zahájeno trestní řízení, je třeba okruh osob rozšířit na příslušné řadové a vedoucí pracovníky NSZ, řadové a vedoucí pracovníky ministerstva spravedlnosti a řadové a vedoucí pracovníky ministerstva financí, kteří kauzu Mostecké uhelné společnosti a.s. řešili,“ prohlásil Rampula.