Exšéf odboru z magistrátu dostal za úplatky jen podmínku

Praha – Bývalý vedoucí odboru dopravních přestupků pražského magistrátu Zbyněk Bernat dostal za účast na ovlivňování vyšetřování dopravních nehod za úplatu dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem. Odvolací pražský městský soud tak zmírnil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 10, který Bernatovi původně vyměřil čtyřletý trest. Bernat zároveň musí zaplatit 300 000 korun a nesmí pět let pracovat ve státní správě. Vinnými soudy uznaly i další čtyři lidi, mimo jiné také bývalé policisty. Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Všichni muži od počátku obvinění odmítali.

Odvolací soud zmírnil trest i pro Pavla Plase, který pracoval v odboru vyšetřování dopravních nehod pražského krajského policejního ředitelství. Plas dostal od obvodního soudu tříletý trest vězení a pětiletý zákaz výkonu povolání u státní nebo městské policie a v bezpečnostních sborech. Městský soud mu ale trest změnil, uložil mu stejný podmíněný trest jako Bernatovi a navíc peněžitý trest 300 000 korun.

Bývalý Plasův kolega Jiří Vosátka dostal trest zákazu činnosti na tři roky. V jeho případě odvolací senát verdikt potvrdil. Aleši Francovi soudy vyměřily souhrnný trest 8,5 roku vězení, již dříve totiž dostal sedm let za jinou trestnou činnost. Martinu Mrvovi obvodní soud původně uložil dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let, odvolací senát rozhodnutí zmírnil a vyměřil mu osmnáctiměsíční podmínku s tříletým odkladem.

Předsedkyně odvolacího senátu Jarmila Löffelmannová změnu u Bernata a Plase odůvodnila například tím, že obvodní soud měl přihlédnout k jejich bezúhonnosti a uložit jim podmíněné tresty. Odvolací soud k tomu ovšem doplnil peněžité tresty, protože oba jednali se zištným motivem. Mírnější trest pro Mrvu odůvodnila Löffelmannová tím, že se neprokázalo, že by z korupce sám nějak profitoval.

V kauze jde o dva skutky. První začal u France, který podle soudů koncem března 2009 v Praze 7 srazil chodkyni na přechodu, těžce ji zranil a z místa ujel. Ve snaze vyhnout se trestnímu postihu oslovil Mrvu, který kontaktoval Bernata. Mrva se s Bernatem domluvil, že za 250 000 korun zařídí, aby Franc unikl postihu.

Městský soud v Praze
Zdroj: ČT24

Druhý skutek se týká nehody, která se stala v březnu 2009 v Praze 5. Plas a Bernat za úplatek označený jako „pět pro každého“ vedli vyšetřování havárie tak, aby řidič unikl postihu za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Částečně se do toho zapojil i Vosátka. Plas manipuloval se spisem a odstranil z něj záznam o podaném vysvětlení, aby bylo možné upravit dobu jízdy a místo, odkud řidič vyjel, s cílem stanovení nižší hladiny alkoholu v krvi. Následně policista spis předal na magistrát a Bernat zařídil, že byl řidič uznán vinným pouze z přestupku.

Vydáno pod