Klaus: Vláda se letos ukázala slabší, než to vypadalo

Praha - Vláda se v letošním roce ukázala méně výkonná a slabší ve srovnání s tím, jak její pozice vypadala na podzim 2010. Na dnešním setkání s manažery organizovaném vydavatelstvím Euronews to uvedl prezident Václav Klaus. Důvodem takového stavu jsou podle něj koaliční spory a aféry. Klaus na akci také uvedl, že kvůli propadu zahraniční poptávky není v příštím roce vyloučen ekonomický pokles, který vláda svými krátkodobými opatřeními nebude moci příliš ovlivnit.

„Vládu oslabovaly koaliční spory, prokázané i neprokázané aféry. Oslabovaly ji odchody několika ministrů. Oslabovaly ji i vnitřní spory uvnitř jednotlivých stran. Nejvíce ji ale oslabovaly reálné spory mezi koaličními stranami ohledně základních parametrů reformních kroků vlády. Spory tedy měly i věcný základ,“ uvedl prezident.

Jiří Tomáš Payne, poradce prezidenta: 

„Prezident měl argumenty vznést daleko dřív. Tato vláda navrhuje spíš něco jako kosmetické úpravy místo reforem. Neumí je přitom obhájit ani prosadit.“

Podle něj se uskutečnil v uplynulém roce i populistický útok na politiku jako takovou skrze sociální sítě. Útok přitom podle něj nebyly strany koalice schopny odvrátit. „Ani sociální demokracie nebyla opozicí vlády. Spíše se stavěla do pozice odpůrce celého sociálně-ekonomického systému, který nyní funguje,“ uvedl Klaus.

Václav Klaus na křtu své knihy
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„My bychom jako ČSSD vládě spíše vytkli obsah její politiky… nicméně se dá souhlasit s tím, že tato vláda nepůsobí jako příliš kompetentní tým,“ prohlásil ve vysílání ČT24 předseda opoziční sociální demokracie Bohuslav Sobotka s tím, že opozice prý ve sněmovně vidí, že vládní koalice není soudržná. Na vyjádření Klause o roli opozice Sobotka řekl, že „pan prezident poněkud přehnal tento svůj odsudek.“

Reakce ministra obrany Alexandra Vondry (ODS)

„Letošní rok byl rokem výsledků pro tuto vládu. Za vládu mluví výsledky a ty jsou vynikající, základní reformní kroky, které jsme jako ODS slibovali už dříve a neměli jsme sílu je v Topolánkově vládě prosadit, tak v této koalici se nám je podařilo prosadit téměř beze zbytku,“ řekl Vondra ve Studiu ČT24.

„Nesouhlasíme s hodnocením pana prezidenta,“ reagovala na Klausovu kritiku vlády i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta uvedl, že podle něj je nynější vláda „jistě lepší“, než byl koaliční kabinet vedený tehdejším předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Vláda podle Bárty udělala „hodně dobré práce“. „Míra zklamání odpovídá velké míře nadějí, která určitě ve společnosti byla před rokem a půl, kdy byla tato vláda ustavena,“ byla smířlivější vicepremiérka Karolína Peake. "Můžeme za to všichni rovným dílem, domnívá se Peake.

Kdo všechno opustil vládu Petra Nečase:

K vývoji eurozóny a krizi uvedl Klaus, že byl příliš optimistický. „Varoval jsem před dlouhodobými důsledky pokračování cesty ve vyjetých kolejích evropské integrace a sociálního systému, ale krátkodobě jsem nebubnoval na poplach. Zpětně musím říci, že jsem se mýlil a byl jsem příliš optimistický,“ uvedl prezident.