Poslanci se pozastavili nad malou akčností Rady ČT k zásahu VP

Praha - Rada České televize působila podle členů sněmovního mediálního výboru laxně v přístupu k zásahu Vojenské policie ve veřejnoprávní televizi. Členové výboru očekávali, že je rada bude jako jejich partner o události informovat. Požádali dnes předsedu rady Jiřího Baumruka, aby tak v případě jakýchkoli dalších mimořádných událostí postupovali.

Předseda výboru Václav Mencl (ODS) uvedl, že rada by měla výboru „v případech tohoto kalibru“ poskytnout stanovisko, aby se poslanci nemuseli sami v televizi angažovat.

Baumruk postup rady hájil tím, že členové rady byli během zásahu ve spojení se zástupci vedení televize. Reflektovali také následné jednoznačné komentáře politiků. Podle Baumruka nebyl důvod být na místě zásahu nebo svolat mimořádné zasedání rady. „Domlouvali jsme se, že dát k tomu jakési nicneříkající ploché vyjádření, že to odsuzujeme, že to by jaksi nic nevyjadřovalo, to by nemělo prostě smysl,“ uvedl Baumruk.

Rada se podle něj zásahem z 11. března zabývala na svém nejbližším zasedání o 12 dní později. Vyjádřila na něm podle zápisu podporu všem aktivitám, které ČT ve věci podnikla, a událost označila za „vážný útok na nezávislost ČT“. Baumruk také podotkl, že posláním rady je především kontrolovat hospodaření a činnost ČT. „Skutečně jsme v tu chvíli byli přesvědčeni, že jsme jednali nejenom tak, jak nám ukládá zákon,“ řekl Baumruk. Přislíbil nicméně do budoucna sněmovní výbor bezprostředně informovat.

Místopředseda výboru Václav Kubata (TOP 09) nicméně označil postup rady za neakční. Byl překvapen, že rada jako zástupce veřejnosti nechala iniciativu na České televizi, tedy na straně poškozeného. Také poslanec ČSSD Ladislav Skopal řekl, že by na místě člena Rady ČT požadoval svolání jejího zasedání už kvůli tomu, aby nebyl odkázán hlavně na informace z médií. Domnívá se, že generální ředitel ČT Jiří Janeček určitě všechny členy rady neobvolával. Místopředseda výboru Vítězslav Jandák (ČSSD) ale upozornil, že mediální rady bývaly za aktivistický přístup nad rámec zákonných pravomocí v minulosti kritizovány.

Ozbrojení vojenští policisté vnikli do sídla ČT na základě soudního příkazu. Měli nalézt spis Vojenského zpravodajství, který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Zabavili věci tří redaktorů, dokument ale nenašli a věci později vrátili. Zásah prošetřuje policie.

Česká televize
Zdroj: ČT24
Vydáno pod