Exministr Fuksa se bude ucházet o hejtmanské křeslo

Praha - Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa se bude ucházet o křeslo středočeského hejtmana. O kandidaturu svede boj v ODS. Uvedl to sám Fuksa. Kandidovat na funkci, kterou nyní zastává sociální demokrat David Rath, chce z občanských demokratů například i mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati. Naopak Fuksův nástupce v čele ministerstva a šéf středočeské ODS Petr Bendl už oznámil, že o funkci hejtmana nebude usilovat.

Fuksa, který bývá označován za spojence někdejšího šéfa poslaneckého klubu občanských demokratů Petra Tluchoře, uvedl, že se rozhodl v primárních volbách usilovat o post lídra kandidátky.

„Tento krok jsem zvažoval delší dobu, přičemž mě k němu vede podpora nejen členské základny ale i veřejnosti, se kterou se potkávám, a vůle vrátit způsob vládnutí ve Středočeském kraji do demokratických, odborných a rozpočtově odpovědných poměrů,“ dodal.

Zbytečně drolit síly a hlasy

O hejtmanské křeslo chce v případě podpory spolustraníků usilovat i někdejší mluvčí Středočeského kraje a současný starosta Líbeznic Martin Kupka. „Pokud mě místní a oblastní sněmy dají nominaci, tak se určitě o tu pozici ucházet budu,“ oznámil Kupka. Naopak Fuksu si v čele hejtmanství moc představit neumí. „Myslím si, že ODS najde lídra, který bude silnější, než je Ivan Fuksa,“ věří Kupka.

Podle senátorky Veroniky Vrecionové, o níž se v minulosti také hovořilo jako o možné adeptce ODS na hejtmanské křeslo, jsou kvalitními kandidáty jak Nwelati, tak Fuksa. „Oba mají šanci uspět,“ míní. Naopak ona sama s největší pravděpodobností do bojů o kandidaturu nezasáhne. „Myslím si, že bych zbytečně drolila síly a hlasy,“ podotkla.

Fuksa s Tluchořem, Nwelati s Bendlem

Zatímco Fuksa bývá spojován s oponentem premiéra Petra Nečase Tluchořem, Raduan Nwelati je spíš názorově blízký Bendlovi. Po odchodu nynějšího ministra zemědělství z krajského zastupitelstva dokonce zaujal jeho místo v sále a patří k nejhlasitějším kritikům sociálnědemokratického vedení kraje.

Vrecionová připustila, že by bylo lepší mít kandidáta, který by obě znesvářená křídla ODS spojoval. „Víme všichni, že střední Čechy jsou rozbité. Je škoda, že nemáme kandidáta, který by byl schopen překlenout ty dva tábory a získat podporu napříč,“ poznamenala.

Fuksa je přesvědčen o tom, že bude moci využít své zkušenosti z komunální i vrcholové politiky. „V nejbližší době chci členům regionální organizace ODS nabídnout svůj program a představu, jak zvítězit v krajských volbách příští rok,“ uvedl.

Rath: Je mi jedno, koho ODS nasadí

Středočeská ODS je podle bývalého ministra silná, sebevědomá a má dobrou šanci porazit levici a ukončit vládu Davida Ratha. „Pro tuto výhru rád udělám vše, co bude v mých silách a půjdu do toho s maximálním nasazením,“ uzavřel Fuksa. Současnému hejtmanovi je prý lhostejné, kdo nakonec za občanské demokraty bude volební jedničkou. „Je mi jedno, koho ODS nasadí,“ říká Rath.

Hejtman Středočeského kraje David Rath
Zdroj: ČT24