Vedení ČSSD aktualizovalo reformy a schválilo stranický rozpočet

Praha – Ústřední výkonný výbor ČSSD projednával aktualizovanou podobu reforem, které se týkají korupce, daní, penzí nebo změn ve zdravotnictví. Ani dnešní jednání ale nepřineslo odpověď na otázku, zda by měli pacienti v nemocnicích platit za jídlo – teď se platí sto korun za každý den. Rozhodnout by mělo další zasedání ÚVV. Na zrušení ostatních regulačních poplatků ve zdravotnictví však sociální demokraté trvají. Chtějí také omezit počet zdravotních pojišťoven a zachovat páteřní nemocnice fungující na neziskovém principu.

V důchodové oblasti chce ČSSD zrušit takzvaný druhý pilíř penzijního systému, tedy dobrovolné spoření v penzijních fondech, a sloučit ho s prvním pilířem, tedy současným penzijním připojištěním. Faktické zrušení druhého pilíře by podle strany obnovilo příjmy pro nynější průběžné financování důchodů.   

Stínový ministr práce ČSSD Zdeněk Škromach řekl, že strana chce jako hlavní zachovat současný průběžný pilíř, který by zaručoval zachování poměru mezi výdělkem a následným důchodem na současné úrovni. Chce také, aby zaměstnavatelé měli u vybraných profesí, například horníků, povinnost přispívat jim na penzijní připojištění.

V boji s korupcí chtějí sociální demokraté zrušit akcie na doručitele, zjednodušit systém zadávání veřejných zakázek a zpřístupnit co nejvíce informací o průběhu těchto zakázek. Místopředsedkyně strany Marie Benešová uvedla, že chce podporovat co největší nezávislost justice, tedy i státních zastupitelství. Chce ale nastolit různé etické kodexy, aby se podle ní nestávalo, že na filmovém festivalu v Karlových Varech snídají státní zástupci s různými kmotry.   

V daňové oblasti navrhuje ČSSD opět zavést daňovou progresi u fyzických osob a více sazeb daně u firem. „V daňové oblasti chce samozřejmě sociální demokracie přispět ke stabilizaci veřejných financí,“ uvedl místopředseda strany Michal Hašek. ČSSD chce také nižší sazbu DPH pro potraviny, léky, noviny a knihy a požaduje dvojí sazbu majetkové daně i zdanění finančních transakcí na úrovni EU.

Ústřední výkonný výbor schválil také návrh stranického rozpočtu na rok 2012. Ten počítá s celkovými příjmy 237,5 milionu korun, výdaje pak mají dosáhnout 261 milionů. Od státu by měla strana dostat jako příspěvek téměř 160 milionů korun, na členských příspěvcích počítá s částkou 19 milionů korun. Naopak největším výdajem bude předvolební kampaň před krajskými a senátními volbami – strana na ni plánuje vydat 90 milionů. Financování kampaně má být podle místopředsedy pro hospodaření Martina Strarce tak transparentní, aby bylo možné dokázat, co se za peníze pořídilo.