Všehrdy: Jak se žije ve věznici pro mladistvé

Všehrdy - Vedení vězeňské správy se nově rozhodlo, že mladistvé odsouzence rozdělí do více míst po celé zemi. První už byli převezeni do Pardubic a Plzně. V plánu je také projekt otevřít pro ně oddělení v Heřmanicích na Moravě. Doteď končili všichni na jednom místě - ve věznici ve Všehrdech.

Za zdmi všehrdské věznice žijí kromě dospělých mužů také odsouzení mladiství. Nejsou ubytováni v klasických celách, ale v místnostech po třech až po čtyřech. Hned po nástupu rozdělí speciální pedagog a sociální pracovníci vězně do skupin podle závažnosti trestu. „Dosud jsme byli jedinou věznicí pro mladistvé, proto se tady objevují všechny druhy prohřešků, od obyčejných krádeží a útěků z výchovných ústavů až po vraždy,“ vysvětluje vězeňský pedagog Karel Kubát.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Zdánlivě poklidné chodby a pokoje se potýkají s každodenními konflikty. Nudě, sporům a šikaně má bránit větší důraz na vzdělání  a vedlejší aktivity. Polovina z více než 120 uvězněných míří proto každé ráno do školy. Učení na zahradníka nebo kuchaře a další obory je dobrovolné. Mladiství studenti studují společně s dospělými, například obor strojní výroba navštěvují v součanosti dva. „Někteří mají motiv, aby jim byly hrazeny náklady výkonu trestu, protože denní studium se bere jako zaměstnanost. Dalším motivem je větší šance na dobré hodnocení, a tudíž i předčasné podmínečné propuštění,“ říká Pavel Vorálek, vedoucí školského střediska Věznice Všehrdy.

Hodnocení jim naopak kazí rvačky nebo drogy. I ty už se ve Všehrdech našli. Odsouzení bez velkých hříchů si mohou jednou týdně zasportovat. Častěji se totiž na jednom hřišti vystřídat nemohou. Právě na nedostatek pohybu si odsouzení často stěžují.

I kvůli uvolnění kapacit věznic se otevírají nová oddělení v jiných městech. Nejdůležitějším projektem má být ten na severní Moravě, odkud do Všehrd každý rok přijedou desítky odsouzených.