Czech POINT@home má lidem usnadnit život, budí ale pochyby

Praha - Projekt nazvaný Czech POINT at home chystá od nového roku spustit ministerstvo vnitra. Je to obdoba už zavedených kamenných poboček, ale na internetu. Lidé se tak z domova dostanou třeba k různým výpisům nebo se dozvědí, kolik trestných bodů mají na kontě. Projekt ale už teď budí různé pochybnosti - kvůli podmínkám tendru či zabezpečení dat.

Pro úředně ověřený výpis z trestního rejstříku nebo katastru nemovitostí si občané mohou zajít na poštu nebo na radnici. Tuto praxi v současné době nabízí 6 700 kontaktních míst Czech POINT. Ministerstvo vnitra teď chce jejich internetovou podobou domluvou s úřady ještě zjednodušit. „Chceme občanům, kteří umějí komunikovat elektronicky, nabídnout služby veřejné správy tak, aby nemuseli nejen nikam chodit, ale aby na tyto služby nemuseli ani čekat,“ uvedl Jiří Korbel, mluvčí ministerstva vnitra.

Projekt za 15 milionů ještě ani nezačal a už má své odpůrce. Zadávací dokumentace k tendru je prý příliš obecná a budí dojem, že byla ušita na míru vybraným firmám. „Z vnějšího pohledu se jeví, že zadávací dokumentace byla připravená tak, aby v ní uspěl především stávající dodavatel,“ myslí si odborný konzultant portálu eGov.cz Jan Novák. Mezi těmi, co se na systému Czech POINTů už teď podílejí, se nejčastěji objevují společnosti Novell Profesional Services a Software602. Ty jsou také jediné, které mají ministerstvem požadované licence pro správu systému.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Další nejasnosti kolem projektu vzbuzuje zabezpečení celého systému. Kdyby do něj někdo pronikl, mohl by získat třeba výpisy z trestního rejstříku, aniž by si toho dotčení vůbec všimli. „Riziko, že se tam někdo dostane, existuje vždycky,“ tvrdí šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář. Ministerstvo slibuje, že ke zneužití osobních údajů nedojde.

Služby Czech POINTu si už teď mohou lidé objednat on-line u České pošty, která pak ověřené dokumenty doručí až domů. Kritici proto také namítají, že nový projekt ministerstva je zbytečný.