Rakovina tlustého střeva zabíjí stále více Čechů

Praha - Česko je stále na čele žebříčku ve výskytu rakoviny tlustého střeva. A nemocných je stále více - každým rokem přibývá 8 tisíc nových pacientů. Statisticky každý druhý zemře. Nejvíce postihuje lidi nad 50 let. Ti jsou přesto k varováním lékařů lhostejní, bezplatné testy na včasné zjištění příznaků jich kvůli studu nebo neochotě využije jen pětina.

Ke vzniku rakoviny ve tlustém střevě přispívá kromě genetické dispozice také stres, špatná strava a obezita. Choroba ohrožuje hlavně lidi nad 50, proto je pro ně domácí test na skryté krvácení ve stolici úplně zdarma. Podle lékařů ho ale bezplatně dostane každý, kdo o něj požádá. Problém je, že o něj není zájem. Z rizikové skupiny si ho udělá jen každý pátý – a to je málo.

Podnikatel Pavel Sobotka nad rakovinou vyhrál, také díky včasné diagnóze. Pozdní nález totiž snižuje šanci na úplné vyléčení. Problém českých pacientů je ale i ten, že skoro polovina otestovaných s pozitivním výsledkem nejde na další vyšetření. „Co se týče kolonoskopického vyšetření, já jsem ho absolvoval minimálně desetkrát a není to nic, co by člověk nezládl,“ uklidňuje obavy Pavel Sobotka.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Podle lékařů je proto důležitá osvěta. „Stud znamená nedostatek informovanosti. Informace stud odblokují,“ myslí si Julius Špičák, přednosta kliniky hepatogastroenterologie pražského IKEMu.

Pan Sobotka nyní bojuje za vznik Evropské onkologické agentury a svůj plán představil už i v Bruselu. Měla by sjednotit výzkumné síly z celé Evropy. Rakovina tlustého střeva si tu totiž vybírá až příliš vysokou daň - za jediný den na ní v Evropě zemře 548 lidí.