Škárka zveřejnil podrobnosti o sledování pražských politiků

Praha - Bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty, sledovala v roce 2006 bývalé starosty Prahy 1 za ODS Petra Hejmu a Filipa Dvořáka. Podle Jaroslava Škárky se o nich zjišťovaly informace z policejních databází. Většinu kauz údajně řídil přímo Vít Bárta. Poslanec Škárka to prohlásil v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes. Ve středu předal důkazy Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

Sám Škárka, který v posledních dnech poukazuje na podivné praktiky strany, se podle svých slov sledování účastnil. „Byl jsem v terénu. Chodil jsem na schůzky s politiky a měl na sobě záznamové zařízení,“ popisuje. Měl prý za úkol zmapovat jejich prohřešky a korupci a dostat to pak na veřejnost. Odhalili tak prý třeba podvody s prodejem půdních bytů.

„Většinu kauz řídil přímo Vít Bárta. Vždycky jsme se sešli já nebo někdo další z Věcí veřejných a někdo z detektivní divize ABL a koordinovali jsme postup,“ prozradil Škárka, dnes již bývalý člen a místopředseda VV. Jako důkazy má výsledky prověrek, záznamy ze sledování a maily, které se v rámci této skupiny vyměňovaly, i od Bárty.

Škárka si do předloňského roku myslel, že chce Bárta změnit poměry k lepšímu. Pak se ale Věci veřejné začaly rozšiřovat po celé republice a došlo k mnoha odklonům od toho, co byl původní pohled Věcí veřejných, uvedl v listu.

Do loňského srpna prý nemohl nic dělat, protože byl vázán bianko směnkou na 10 milionů korun, kterou se stranou podepsal, aby mohl v roce 2006 kandidovat na starostu Prahy 1. „Tuto směnku měl podepsanou i Josef Dobeš a Kateřina Klasnová,“ dodal Škárka. Směnka byla podmíněna tím, že pokud by vystoupil ze strany, musel by se vzdát zastupitelského mandátu. Loni skončil Škárkův mandát v Praze 1, platnost směnky byla tedy podle Škárky ukončena.

Stranu financovala firma ABL

V závěru rozhovoru Škárka poznamenal, že stranu financoval od začátku Bárta prostřednictvím ABL a pak firem, které dostávaly od ABL zakázky. „Tyto firmy pak inzerovaly v časopise Pražan, který propagoval lídry Věcí veřejných. Tak se to dělalo do roku 2008. Pak začal být za finance odpovědný dnešní poslanec Radim Vysloužil. Takže co se dělo potom, už nevím. Ale podle mého názoru vstoupili do Věcí veřejných i jiní investoři,“ uzavřel Škárka.

Vydáno pod