Ministryní kultury bude Hanáková, Besserovu demisi Klaus přijal

Praha – TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí vyšlou na ministerstvo kultury poslankyni Alenu Hanákovou (STAN). Ta dnes znovu potvrdila, že je připravena do vlády nastoupit. Premiér Petr Nečas o jejím vládním angažmá rozhodne, až se s ní sejde. Jmenována by podle něj mohla být příští týden. Prezident Václav Klaus odpoledne přijal demisi stávajícího ministra kultury Jiřího Bessera, který ale bude úřadovat až do pátku a ve středu se ještě zúčastní jednání vlády o vyrovnání státu s církvemi.

Sama Hanáková je prý ráda, že po několika dnech jednání a zvažování padlo konečné rozhodnutí: „Vážím si toho, že nominace přišla a byla jsem zvolena právě já.“ V čele resortu hodlá pokračovat v tom, co bylo „dobře začato“ na ministerstvu kultury. „Jako to nejdůležitější vidím pokračování a dokončení procesu ve vyrovnání s církvemi. Další může být památkový zákon, ale stěžejní a důležité je to, abych se nejprve seznámila s celým úřadem,“ uvedla budoucí ministryně a požádala o „nějaký krátký čas hájení“.

Mathé si nakonec kandidaturu rozmyslel

Hanákovou v pondělí nominoval do této funkce celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí společně s rektorem Akademie múzických umění (AMU) Ivem Mathé. V noci na dnešek se však Mathé sešel s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a na spolupráci se nedohodli.

O Hanákové se v kuloárech jako o kandidátce na uvolněnou funkci mluvilo v podstatě od chvíle, kdy bylo jasné, že Besser odchází. Jméno rektora AMU začala koncem týdne prosazovat umělecká scéna, ovšem bez konzultace s ním samotným. Mathé před pondělním večerním jednáním se Schwarzenbergem zdůraznil, že pro přijetí funkce by měl řadu podmínek, které ale zřejmě předseda TOP 09 nedokázal zaručit.

Jedním z mnoha důvodů byl předpoklad, že se prezident Václav Klaus bude případnému jmenování Mathé bránit. Bývalý kancléř prezidenta republiky Václava Havla se domnívá, že lze očekávat Klausovu „negativní reakci na člověka, který je orazítkován Václavem Havlem na celé pleši“. Poukázal tak na to, že vztahy mezi Havlem a Klausem byly často napjaté a že se oba často vzájemně negativně vymezují. „Možná by mou nominaci mohl zdržovat a tlačit premiéra k nějakým jiným ústupkům,“ uvedl Mathé.

Alena Hanáková
Zdroj: ČT24

„Pana Mathé si velmi vážím,“ řekla dnes Hanáková. Schůzka s vicepremiérem Schwarzenbergem ji teprve čeká, pokud se ale podle ní „nestane nic nečekaného“, je připravena se vládního křesla ujmout.

Ministr Besser oznámil minulý týden odchod z kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci. Jeho demisi nese předseda vlády prezidentovi Václavu Klausovi na Pražský hrad dnes odpoledne.