Předpověď slibuje bílé Vánoce

Praha - Letošní Vánoce budou zřejmě opravdu zimní a zasněžené. Prognóza slibuje příliv chladného vzduchu, na Štědrý den pak teploty přes den kolem nuly a i v nížinách občasné sněžení. Situace na horách by měla být ještě příznivější - některá horská střediska by mohla svým návštěvníkům nabídnout víc jak metrovou sněhovou pokrývku.

„Momentálně numerické modely slibují příliv chladného vzduchu od severozápadu, ochlazovat se začne během nadcházejícího víkendu, po přechodném a nevýrazném oteplení by během vánočních svátků měl do Česka opět pronikat chladný vzduch od severozápadu,“ informoval meteorolog ČT Pavel Karas.

Předpověd pro Štědrý den slibuje v noci teploty v rozmezí minus 4 stupně až nula, přes den pak od minus 2 do plus 2 stupňů Celsia. Bude oblačno s občasnými srážkami, které by i v nížinách měly být sněhové. V neděli 25. prosince by se mělo lehce ochladit, noční teploty dosáhnou až minus 6 stupňů Celsia, teploty přes den se pak budou pohybovat od minus 4 do nuly.  

Co se týká sněhové pokrývky na horách, je Karas optimističtější. „V nadcházejících dnech by na horách mohlo připadnout až dvacet centimetrů sněhu během 24 hodin, a tak by některá střediska mohla během vánočních svátků nabízet i víc jak jeden metr sněhu,“ uvedl.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)