Dvě třetiny lidí si myslí, že se proti korupci nebojuje víc

Praha - Přestože se korupce stala v posledních měsících jedním z hlavních témat, o nichž se hovoří v médiích, zhruba dvě třetiny lidí si myslí, že se proti ní nebojuje více než v minulosti. Opačný názor má 36 procent dotázaných, převažují mezi nimi příznivci vládních stran. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Nejlépe protikorupční boj vidí voliči Věcí veřejných, kladně ho hodnotí 66 procent z nich. Naopak skepticky se k němu staví více než tři čtvrtiny příznivců sociální demokracie. Věci veřejné a TOP 09 jsou veřejností hodnoceny příznivěji než ODS v tom, jak si v boji proti korupci vedou. Téměř 40 procent lidí však odsuzuje všechny koaliční strany, proti korupci podle nich nebojuje žádná.

Protikorupční boj má ve vládě koordinovat místopředsedkyně kabinetu a předsedkyně legislativní rady vlády Karolína Peake (VV). Lidé se v názoru na ni dělí na dvě zhruba stejně početné skupiny. Podle 40 procent dotázaných se Peake snaží bojovat s korupcí odpovědně a poctivě, asi 43 procent lidí má opačný názor. Ostatní Peake neznají, či to nedovedou posoudit.

Místopředsedkyni vlády nejpříznivěji hodnotí sympatizanti strany, která ji do vlády nominovala, kladná hodnocení však převažují i mezi sympatizanty TOP 09 a ODS. Poctivou snahu jí přiznává i čtvrtina lidí, podle nichž se proti korupci toho nedělá víc než dříve.