Situaci Čechů zadržených v Zambii můžou zkomplikovat svátky

Praha - Pětašedesát dní, tedy více než dva měsíce jsou už tři Češi obžalovaní ze špionáže zadržováni v Zambii. Už několikrát se přitom objevila informace, že nejpozději do poloviny prosince by je měl soud osvobodit. Příbuzní se dnes vydali na ministerstvo zahraničí zjistit, jaká je naděje, že budou mít své blízké do Vánoc doma.

Nedobrovolný pobyt v malém domě, bez pasů, každý pátek hlášení na policii v hlavním městě Lusace, ale hlavně hrozba až pětadvacetiletého žaláře. Tak momentálně vypadá život Jiřího Cetla, Jana Coufala a Michala Vebra. Žádosti české strany o propuštění jsou pořád nevyslyšené. A to se podepisuje i na vzájemných vztazích. „Zvláště teď před Vánoci stoupá napětí, někdy to prostě u někoho z nás vygraduje,“ svěřuje Jiří Cetel.

Ministerstvo zahraničí si dnes pozvalo na schůzku rodiče a další příbuzné zadržovaných mužů. „Chtěli jsme je informovat, jaké kroky jsme udělali a jaké další chystáme. Samozřejmě ta schůzka byla důvěrná,“ řekl mluvčí ministerstva Vít Kolář. Příbuzní na úřadě strávili asi hodinu. Vyjadřovat se novinářům příliš nechtěli, psychicky jsou na tom velmi špatně.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Dnes byl v Zambii poslední úřední den před vánočními svátky. V pondělí už v této silně katolické zemi začínají prázdniny. To je komplikace, která pobyt Čechů může prodloužit i o další měsíce. „Kdyby to mělo pokračovat, budeme se zadlužovat. Budeme prodávat auta, nemovitosti, protože už na to přestaneme mít. Přišli jsme kvůli tomu o práci,“ poznamenal Jiří Cetel.

Podle Koláře se tento případ podaří během prosince zdárně ukončit. Jak chce ale česká diplomacie tento slib splnit, už není jasné. Své další kroky totiž ministerstvo přísně tají.

Vydáno pod