Vítr a sníh Čechům zkomplikovaly život

Praha – Silný nárazový vítr a místy sněžení zkomplikovaly dopravu na některých místech v Česku. Poslední železniční úsek mezi Holešovicemi a Bubenčem, kde byla kvůli stromu spadlému při silném větru omezena doprava, byl dnes odpoledne zprovozněn. Vlaky v celé republice tak opět jezdí podle svých jízdních řádů. Podle meteorologů by měl vítr postupně slábnout. Zesílit ještě může večer, během neděle by se ale měl utišit.

Silný vítr a husté sněžení zasáhly republiku už včera, bouře trápila především severní a západní Čechy. V několika krajích kolabovala doprava, pod sněhem se tvořila ledovka a silnice tak blokovaly hlavně uvízlé kamiony. Vše navíc komplikoval silný vítr, který odklizený sníh foukal zpět na silnici. Na hřebenech Jeseníků a Krkonoš dosáhl vítr až síly orkánu.

Vítr ničil střechy domů a působil komplikace v silniční i železniční dopravě.  Například na trati mezi Frýdlantem a Raspenavou odpoledne narazil osobní vlak do spadlého stromu. Popadané větve a stromy shozené větrnou smrští zastavily provoz i na trati mezi Chebem a Planou u Mariánských Lázní v Karlovarském kraji.

Hasiči zasahovali dvakrát častěji než obvykle

Hasiči během pátku a noci na sobotu zasahovali dvakrát častěji než normálně a odklízeli popadané větve nebo stromy. Do terénu vyjeli i energetici, kteří v Karlovarském a Plzeňském kraji zaznamenali od pátečního odpoledne do dnešního rána přibližně 20 vážnějších poruch způsobených především silným větrem, který na dráty strhl stromy.

V Pardubickém a Královéhradeckém kraji hasiči nejčastěji zasahovali na Trutnovsku, Náchodsku, Orlickoústecku a Svitavsku. Spadlé stromy uzavřely už v pátek silnici I/14 mezi Dolní a Horní Radechovou na Náchodsku.

Jihočeští hasiči vyjížděli během noci na dnešek k 18 případům, kdy museli odstranit stromy spadlé následkem silného větru. Na popadané větve, shozené silným nárazovým větrem, mohou dnes narazit i řidiči na silnicích ve Zlínském kraji. Silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti především v oblasti Vsetína, Valašského Meziříčí, Rožnova pod Radhoštěm a na silnicích procházejících přes Beskydy.

Horní Tošanovice na severu Moravy zatím marně čekají na opravu elektřiny

Od pátečního odpoledne je bez proudu zhruba dvacet pět domácností v Horních Tošanovicích na Frýdecko-Místecku. Silný vítr tam shodil několik stromů na elektrické vedení. Přestože ČEZ přislíbil v průběhu soboty opravu, lidé se elektřiny dočkají zřejmě až v neděli.

Závadu lidé ohlásili v pátek odpoledne, první četa energetiků se ale na místě objevila až v sobotu večer. „Odpoledne ve 13 hodin 30 minut, kdy jsme volali, nám bylo sděleno, že už sem jede technik. Do této chvíle se nedělo vůbec nic,“ uvedl starosta Pet Martiňák. Místní lidé se zlobí také kvůli tomu, že celý den odklízeli popadané stromy, aby energetikům uvolnili místo pro opravu. „Co začalo být vidět, tak jsme se chytli odklízení těch větví a stromů, co tady byly popadané a teroreticky do tmy jsme tady makali,“ sdělil místní obyvatel Stanislav Slanina.

ČEZ zatím slibuje opravu během zítrejšího dne. Podle starosty si ale bude obec na postup energetiků stěžovat. Zvažuje také, že firmě ČEZ pošle vyúčtování za odklízení stromů kolem elektrického vedení.

Pozor na sněhové jazyky

Dnes je situace klidnější a síla větru postupně slábne, podle předpovědi počasí by však mělo nadále sněžit. „V sobotu (dnes) se na většině území vyskytnou sněhové přeháňky. Při silném větru se budou v polohách přibližně nad 600 metrů tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Během víkendu může na horách napadnout ojediněle až 40 cm nového sněhu,“ varují meteorologové.

Do České republiky dorazila bouře Joachim, která postihla i další evropské země. Dosud si vyžádala několik mrtvých a mnoho zraněných. Ve Švýcarsku, Francii a Španělsku nelétala letadla, na řadě míst nešla elektřina a rozvodnily se řeky. V rozbouřeném moři u severozápadního pobřeží Francie ztroskotala loď, ze které vytéká nafta.

Bouře Joachim do Česka přišla ze západní Evropy, kde také dostala své jméno. Na pojmenovávání dohlíží Světová meteorologická stanice. Narozdíl od hurikánů, v jejichž pojmenovávání panuje přísný abecední systém, může větrný jev - třeba v Německu - pojmenovat kdokoli. Poplatek činí 199 eur - a peníze potom jdou na výzkum meteorologie. Největší škody dosud v Česku napáchal orkán Kyrill v roce 2007.