Kuba chce na ambasádách obnovit místa obchodních radů

Praha – Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) chce obnovit místa obchodních radů na českých ambasádách, která počátkem letošního roku zrušilo ministerstvo zahraničí. Plánuje to navrhnout v rámci plánu na podporu tuzemských firem v zahraničí, který chce představit v lednu vládě.

„Chci přijít s konceptem, který by umožňoval, abychom mohli v zahraničí uplatnit práci ekonomicky vzdělaných lidí, kteří vědí, co obchod potřebuje. Aby dokázali rychle dostávat obchodní informace pro české firmy a ty je mohly rychle využívat,“ řekl Kuba serveru Týden.cz.

Takzvaní obchodní radové měli jako zástupci resortu průmyslu a obchodu na českých ambasádách za úkol pomáhat tuzemským podnikatelům s obchodováním v dané lokalitě. Letos v únoru se ale ministerstvo zahraničí rozhodlo tehdy ještě resortu Martina Kocourka vypovědět smlouvu a agendu takzvaných obchodně-ekonomických úseků zajišťovat samo. Jako důvod uvádělo úspory, zefektivnění práce a odstranění „dvojího řízení“.

„Nezrušili jsme je,“ říká o postech obchodních radů mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. „Jen se jinak jmenují a dostávají jinak pokyny. Dvojkolejnost, kdy přijel na ambasádu člověk z ministerstva průmyslu a obchodu a začal se samostatně věnovat jen byznysu, se neosvědčila.“

Kuba: Zástupce ministerstva průmyslu a obchodu má větší váhu

Někdejší šéf MPO Kocourek původně proti kroku ministerstva zahraničních věcí protestoval, zhruba před půl rokem s nimi však podepsal novou dohodu s tím, že se ministerstvo zahraničí bude starat o velké zakázky a „otevírat českým firmám za hranicemi dveře“. Kubovi, který Kocourka ve vládě nahradil v polovině října 2011, se ale takový model nelíbí. Nechce se spoléhat na Czech Trade, jenž má podnikatelům pomáhat, ale mít „své lidi“ přímo na ambasádách. „Má to mnohem větší váhu, když někam přijede vyjednávat zástupce ministerstva průmyslu a obchodu,“ řekl Kuba.

Do sporu se Schwarzenbergem jít nechce. Stejně tak ale Kuba nechce zachovat současný stav. „Budeme hledat maximální politickou shodu. Ale to, že musíme tuto složku posílit, je z mého pohledu jasné,“ uvedl ministr.