Greenpeace postavili na zahradě sídla vlády hřbitov

Praha – Ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace opět překonali ochranu Strakovy akademie, když přelezli plot u sídla vlády a na zahradě vztyčili několik desítek křížů, které měly symbolizovat hřbitov obcí odsouzených k zániku. Kabinet totiž dnes jedná o možném prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Aktivisté už loni vylezli na střechu úřadu vlády kvůli modernizaci elektrárny Prunéřov, kabinet pak posílil ochranu Strakovy akademie.

Dnešní akce trvala zhruba 15 minut, ostraha aktivisty nabádala, aby přes plot nelezli. Ti ale neposlechli a na zahradu se dostali s desítkami dřevěných křížů - těch bylo přes sedmdesát a představovaly už zaniklé obce severních Čech. „Velký černý kříž za obce Horní Jiřetín, Černice a Litvínov zůstal prozatím ležet na trávě, ale hrobník, který se nápadně podobal Petru Nečasovi, u něj netrpělivě postával s lopatou v ruce,“ popsali členové Greenpeace scénář akce.

Po čtvrthodině se většina aktivistů vrátila na chodník vedoucí kolem sídla. Čtyři na zahradě zůstali posedět na lavičkách, celý protest se obešel bez incidentů: „Akce se povedla, vláda vzkaz dostala, trávník, na který jsme kříže dali, je vidět z místa zasedání,“ pochvaloval si aktivista Jan Rovenský. Mluvčí vlády dodal, že aktivistů bylo devět a po skončení akce je odvezla policie na služebnu k podání vysvětlení.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Aktivistům se nelíbí přípravy na prolomení limitů chystané ministrem průmyslu Martinem Kocourkem (ODS) na rok 2015. Nečas ho minulý týden podpořil, když na energetickém fóru připustil, že pokud se těžební společnosti dohodnou s majiteli dotčených pozemků, mohlo by se v budoucnu těžit uhlí za územními limity. „Koalice se zavázala, že limity těžby zachová a legislativně zajistí. Pokud panu ministru Kocourkovi pojmy legislativní zajištění a zrušení splývají, měl by svoji funkci ministra legislativně zajistit,“ komentoval plány na prolomení těžebních limitů ze strany ministra průmyslu i premiéra Rovenský. Připomenul, že menší vládní strany Věci veřejné a TOP 09 s plánem nesouhlasí.

Už loni hnutí Greenpeace protestovalo. Tehdy se pomocí nákladního auta s vysokozdvižnou plošinou dostali účastníci akce na střechu Strakovy akademie a protestovali proti modernizaci elektárny Prunéřov v severních Čechách. Do okna tiskového střediska, kde právě pořádal tiskovou konferenci tehdejší předseda vlády Jan Fischer, vyvěsili transparent. Asi po půlhodině je policie přiměla, aby slezli. 

Policie následně posílila ostrahu před sídlem vlády dvěma policejními vozy, které od té doby parkují na chodníku před Strakovou akademií v době zasedání kabinetu. Zároveň policie zpřísnila ostrahu, která se rozrostla o pět policistů se speciálním školením ke zvládání podobných incidentů. Během zasedání kabinetu by od té doby také měla být hlídka na střeše úřadu. Některá opatření zmírnil po svém nástupu do funkce premiér Nečas.

Vydáno pod