Barták: Česko diskutuje s USA o modernizaci letectva bez ohledu na radar

Praha - Požadavek na modernizaci výzbroje české armády není součástí česko-amerického vyjednávání o umístění americké radarové základny v Česku. Česko si podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka a náměstka ministryně obrany Martina Bartáka v rámci vyjednávání o protiraketové obraně nikdy nekladlo materiální požadavky. Pomoc USA v oblasti letecké techniky by podle Bartáka přicházela v úvahu v hypotetickém případě, kdy by se armáda rozhodla pořídit si střední transportní letadla pro přepravu osob a nákladu. Nejednalo by se ale o dary nebo bezúplatné pořizování materiálu. Česká vstřícnost k radaru by ale mohla pomoci při vzájemných jednáních o širší vojenské spolupráci.

„Součástí vyjednávání o radaru není otázka výzbroje pro Armádu ČR. Z hlediska ministerstva obrany představuje hodnotu už to, že Česká republika bude chráněna proti hrozbě balistických raket, proti které bychom jinak obranu neměli,“ uvedl Čírtek.

Česká republika požaduje podle ČT od Američanů pomoc při modernizaci armády, například při pořízení vojenských dopravních letadel a modernizaci protivzdušné obrany. Rozsáhlou vojenskou podporou podmiňuje svůj souhlas s raketovou základnou Polsko. Češi dosud tvrdili, že mají zájem jen o spolupráci ve vědě a průmyslu.

„V žádném případě se nejedná o výměnu radar za letadla. Ta pomoc je na partnerské bázi,“ řekl ČT Barták. V rámci vyjednávání podle něj dochází k debatám o možné spolupráci dvou zemí tak, aby byl umožněn přístup k informacím a různým technologiím. „Nikdy jsme nehovořili o kompletech Patriot,“ zdůraznil Barták. Letectvo by podle něj v žádném případě nedostalo od USA letoun Hercules C-130J zdarma. Američané by mohli spíše pomoci mimo jiné s urychlením dodávky.

Vojsko se zatím definitivně nerozhodlo, zda si transportní letadla, která by měla nahradit dosluhující ukrajinské letouny Antonov An-26, vůbec pořídí. O zakoupení dopravních letadel Hercules už ale armáda usiluje více než pět let. Vojáci navíc posílají do zahraničních misí stále více lidí a materiálu, a proto se potřeba nových strojů stále zvyšuje.