Rakev s ostatky Václava Havla je na Pražském hradě

Praha – Přesně v 10:00 začala vyjetím rakve z kasáren Hradní stráže oficiální část smutečního programu – vojenský ceremoniál. Smuteční průvod s lafetou historické houfnice taženou šesti kladrubskými koni vjel zhruba po čtvrt hodině naposledy do bran Pražského hradu. Hradčanským náměstím zněl potlesk a ozvěna listopadu 1989 – cinkání klíči. Rakev s ostatky Václava Havla pak za zvuku zvonů svatovítské katedrály přenesli vojáci na ramenou do Vladislavského sálu. Tady se s Václavem Havlem rozloučili představitelé veřejného života a zahraniční diplomaté akreditovaní v Praze. Prezident Václav Klaus při této příležitosti přednesl svůj projev, v němž vyzdvihl Havlovy zásluhy o autoritu a prestiž naší republiky. Poté zazněla státní hymna, po níž se hosté postupně přicházeli poklonit před rakev na vyvýšeném katafalku. Tím smuteční obřad ve Vladislavském sále skončil.

S rakví šla k Hradu špalírem vojáků pouze Havlova rodina a nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Václavem Klausem. Rakev táhlo šestispřeží na lafetě stejné houfnice, na níž byly v roce 1937 přepraveny ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. 

Desetitisíce lidí doprovodily Havla na Hrad

Smuteční průvod za rakví bývalého prezidenta Václava Havla vyšel krátce po 8. hodině z centra Pražská křižovatka. Václava Havla na cestě na Pražský hrad doprovázelo až deset tisíc lidí, kromě rodiny v čele s Dagmar Havlovou jsou mezi přáteli, kteří se přišli s exprezidentem rozloučit, i jeho přátelé Jiří Pehe, Bořek Šípek, Alexandr Vondra a Jan Ruml. Další tisíce lemují cestu na Hrad. Policie uzavřela část Hradčan, občany pouští již jen za zátaras na Hradčanském náměstí.

Do průvodu neustále přicházali noví a noví lidé, podle policejních informací na Hradčanské náměstí dorazilo až deset tisíc lidí, ne všichni se na náměstí bohužel dostanou. Zástupy se přilévaly z okolních ulic jak na Starém Městě, tak na Malé Straně. Dav zaplnil celý Karlův most, lidé stáli i na jeho sochách. Atmosféra byla v chladném, podmračeném ránu velmi poklidná. Lidé téměř nemluvili. V průvodu zavlály i vlajky. Na kostele Nejsvětějšího Salvátora visí velký transparent s nápisem: Václave, děkujeme.

Na průběh smutečního průvodu dohlíží na sedm set policistů, doprava je omezena jen na Starém Městě, a to od Křížovnického náměstí až na Hradčanské náměstí.

Po skončení aktu uctění památky prezidenta Václava Havla bude Vladislavský sál Pražského hradu zpřístupněn veřejnosti, a to od 13.00 hodin do večerních hodin (minimálně do 20.00 hodin) a ve čtvrtek dne 22. prosince 2011 od 8.00 hodin do 20.00 hodin. Vstup do Vladislavského sálu pro veřejnost bude možný přes II. nádvoří Pražského hradu, ulicí Na Vikárce a přes Jiřské náměstí.