Na pohřbu promluví i Albrightová, z bible bude číst Abrhám

Praha – Páteční pohřební mše v Chrámu svatého Víta bude sloužena česky a zpěvy budou latinsky. Z Písma bude během obřadu číst herec Josef Abrhám. České televizi to potvrdil tiskový mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora. Poslední rozloučení s Havlem začne v pátek 23. prosince od 12:00. Mši svatou bude celebrovat pražský arcibiskup Dominik Duka spolu s českými, moravskými a zahraničními biskupy. Liturgii doprovodí Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor, které zahrají Rekviem Antonína Dvořáka. Z Petřína zazní i 21 čestných salv.

Rakev s ostatky prezidenta Václava Havla bude do katedrály přenesena již v 9:30. Podle informací Arcibiskupství pražského vyjde v 11.30 hodin za zvuku zvonů svatovítského chrámu z Arcibiskupského paláce liturgický průvod. Dominik Duka zahájí obřad minutou ticha. V úvodu smutečního obřadu zazní také česká státní hymna.

V závěru obřadu promluví i Madeleine Albrightová

Herec Josef Abrhám bude číst ze starozákonní knihy Job. Kázání přednese pražský arcibiskup. Obětní dary ponesou sestry boromejky, které pečovaly o zesnulého prezidenta v závěru jeho života. Poté bude obvyklý průběh zádušní mše svaté. „V závěru obřadu promluví také prezident republiky Václav Klaus, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová. Samotný obřad posledního rozloučení povede biskup Václav Malý,“ dodal Pištora.

Liturgii doprovodí Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor, které pod vedením Jiřího Bělohlávka zahrají Rekviem Antonína Dvořáka. Na konci obřadu zazní Svatováclavský chorál. Rakev s Havlovými ostatky bude poté vynesena Zlatou branou, kde bude pokropena svěcenou vodou. Po modlitbě opustí Pražský hrad.

Z Petřína budou pálit děla čestné salvy

Česká televize bude bohoslužbu vysílat v přímém přenosu. Veřejnost bude moci obřad sledovat i na velkoplošných obrazovkách, které budou umístěny na II. nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí.

Salvová děla na Petříně
Zdroj: Posádkové velitelství Praha/Karel Kortánek

Dělostřelecká baterie čítající čtyři kanony vypálí v pátek na Petříně 21 čestných salv. Vojáci k palbě používají upravená děla. Speciální patrony napodobují zvukový efekt při ostré střelbě. Salvy zazněly například i při inauguraci Havlova nástupce v prezidentské funkci Václava Klause.

Některé tramvaje a autobusy na minutu zastaví

V pátek v poledne se zřejmě na minutu zastaví i některé tramvaje a autobusy pražské hromadné dopravy. Podle mluvčí pražského dopravního podniku (DPP) Ilony Vysoudilové bude rozhodnutí na samotných řidičích, kteří musí přihlédnout zejména k bezpečnosti provozu. Metro pojede normálně.

Vláda už v pondělí vyzvala obyvatele země, aby v poledne v den pohřbu uctili Havlovu památku minutou ticha.

Vstup Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)