Na poslední cestu vyprovodila Havla Modlitba pro Martu

Praha – Po státním pohřbu exprezidenta Václava Havla ve svatovítské katedrále, jehož se zúčastnili současní i minulí státníci z Česka i mnoha zemí světa, následovalo poslední rozloučení v kruhu rodiny a přátel, které se konalo od 16:00 ve velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích. Havlova urna pak bude uložena na Vinohradském hřbitově, kde je rodinná hrobka Havlových. Kdy se tak stane, není doposud známo.

V nejvýznamnějším svatostánku České republiky, Chrámu sv. Víta, za účasti světových státníků proběhl smuteční obřad k úmrtí divadelníka, disidenta a bývalého prezidenta Václava Havla. Státní pohřeb zahájila minuta ticha doprovázená znějícími zvony kostelů a kaplí po celé zemi, po dvou hodinách jej zakončila státní hymna a dělostřelecké salvy z Petřína. 

Poté vyrazil automobil s ostatky exprezidenta v doprovodu policejních motocyklů do strašnického krematoria, kde se konalo poslední rozloučení už jen v kruhu rodiny a přátel. Velká obřadní síň disponuje šedesáti místy k sezení, síň je však schopna pojmout několik stovek lidí a podle očekávání byla zcela zaplněna.

Dagmar Havlová se loučí se svým manželem
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Státní pohřeb se za zdmi strašnického krematoria proměnil v chráněné soukromé setkání nejbližších. Smuteční proslov přednesli scenárista a režisér Břetislav Rychlík nebo rodinná přítelkyně Táňa Fischerová. Jedu ze smutečních řečí měl i herec Jiří Bartoška, který řekl, že by si přál dát Havlovi cigaretu a vykouřit ji s ním na jeho venkovském sídle v Hrádečku.

Mezi smutečními hosty pak byly například herečky Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová, Vlasta Chramostová s manželem Stanislavem Milotou nebo Bolek Polívka s manželkou. Před krematoriem se také sházely desítky lidí, pak zde pokládaly květiny a využily tak poslední možnost se s Václavem Havlem rozloučit. Někteří měli dokonce možnost poslouchat obřad z předsálí obřadní síně.

Obřad zahájila píseň Modlitba pro Martu od Marty Kubišové a dále se pak objevily například skladby Imagine nebo Perfect Day od Lou Reeda. V obřadní síni také vystoupili The Plastic People of the Universe. Ze záznamu také zazněla píseň Když jsem já šel tou Putimskou branou, kterou v noci před obřadem nazpívala bývalá první dáma Havlová.

Na úplný konec obřadu se hrála československá hymna. Lidé se spontánně dali do zpěvu, někteří na jejím konci tleskali. Poté se zatáhla opona a ze záznamu zazněl Havlův citát: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Zapněte si mobilní telefony.“ Věta, kterou slavný literát a dramatik pronesl na konci svého filmového debutu Odcházení, připomněla jeho pověstný smysl pro humor. Havlova urna bude nyní uložena na Vinohradském hřbitově, kde je rodinná hrobka Havlových. Kdy se tak stane, není dosud známo.

Severní stěna kaple svatého Václava – hrobka několika havlovských generací 

Urna s popelem Václava Havla bude uložena v rodinné hrobce na pražských Vinohradech, tedy na hřbitově, kde odpočívá mj. Emil Hácha, Jaroslav Foglar, Karel Václav Rais nebo Jiří Šlitr. Rodinná hrobka se nynější podoby dočkala po rekonstrukci v roce 1996, když zemřela Havlova první manželka Olga.

Hrobka rodiny Havlových
Zdroj: ČT24

Na náhrobním kameni je jemně vybroušená vlajka a spojení s nebem je tenkým průzorem. Na rekonstrukci dohlížel po smrti první ženy i sám Václav Havel. Do ateliéru Olbrama Zoubka chodil kontrolovat reliéf s anděly.

Na místo, kde leží žena Olga i rodiče Václav s Boženou, nosí lidé svíčky už od neděle. Na náhrobek přibude během příštího týdne i Václavovo jméno. Už nyní je jasné, že sem za Václavem Havlem budou jezdit stovky lidí z celé republiky. Slavný pařížský Père Lachaise nebo londýnský Canterbury se však z Vinohradského hřbitova pravděpodobně nestane.

Vydáno pod