Na tradiční půlnoční mši dorazili i nevěřící

Praha - Dnešek je Boží hod vánoční - pro křesťany nejdůležitější z vánočních svátků - oslava narození Ježíše Krista, pro jiné hlavně den klidu a odpočinku. Pro celé Česko je Boží hod spolu se Štědrým večerem vrcholem Vánoc. Přelom obou dnů přilákal do desítek kostelů po celé zemi tisíce lidí. Na řadě míst se Rybova vánoční mše zpívala už odpoledne.

Půlnoční mši v chrámu svatého Víta na Pražském hradě i letos vedl arcibiskup Dominik Duka. V den, kdy si křesťané připomínají narození Ježíše Krista, oslovil i zástupy těch, kteří duchovní stránku života v kostelech obyčejně neřeší. „Má-li mít život a vesmír smysl, tak člověk hledá odpověd, ale člověk ji našel a Vánoce jsou o tom, že ji nacházíme, když se díváme na to malé dítě,“ prohlásil Duka.

Někteří až do půlnoci nečekali nebo jen měli chuť na známou klasiku českých Vánoc. Mše Jakuba Jana Ryby ještě před štědrovečerní večeří zazněla třeba v kostele v pražských Čakovicích. Rybova mše vznikla na konci 18. století. Originál se nedochoval, ale její opisy se šířily po celých Čechách.

Nejde o klasickou mši, pro veřejnost je srozumitelnější a pro řadu duchovních je spíš folklorem. Doufají ale, že by to pro řadu lidí mohl být první krok k víře. Podle duchovního správce Pavla Buckého by Českou mši vánoční ideálně měla následovat klasická bohoslužba. Tedy mše s evangelii, liturgiemi i hostiemi.

Půlnoční mše
Zdroj: ČT24

Vánoce jsou letos poznamenány státním smutkem

Zaplnilo se i Václavské náměstí. Zhruba stovka lidí se sešla na místě, kde se ještě v pátek vzpomínalo na prezidenta Václava Havla. Sobotní bohoslužba byla věnovaná přímo jemu, ale také všem Pražanům. „Je to pro lidi, co se do kostela bojí, chtějí si zazpívat, chtějí boží slovo,“ řekl kněz Antonín Klaret Dabrowski. 

Kvůli víře nebo čistě ze zvyku vyrazili do kostela i lidi v Kravařích na Opavsku. Zcela plno bylo také na řadě míst na jihu Moravy - mimo jiné v Brně, v chrámu svatého Tomáše. A i tady bylo složení návštěvníků poměrně netradiční. „Myslím, že jsou zde také mnozí, kteří pociťují touhu po něčem, co by se vymykalo všednímu, obyčejnému,“ podotkl farář Petr Vrbacký.

Cizinci trávící vánoční svátky v Česku zkrátka nepřišli. Půlnoční mše byla na řadě míst  přehlídkou světových jazyků. V kostelích ale kromě angličtiny a němčiny zněla třeba i vietnamština.