Češi se v nadcházejícím roce obávájí hlavně zdražování

Praha – Končící rok 2011 hodnotí Češi trochu rozpačitě. Přes pokračující hospodářské obtíže, vládní škrty a zdražování energií si ale zhruba polovina lidí v zemi končící rok pochvaluje. Podle druhé půlky to dobrý rok rozhodně nebyl. Optimismus převažuje u mladších ročníků, a to i ve výhledu do příštích dvanácti měsíců. Ostatní však tak optimisticky nadcházející rok nevidí a obávají se především zdražování. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu SC&C pro Českou televizi.

Agentura SC&C pro Českou televizi v průzkumu zjistila, že přibližně polovina národa bude mít příjemné vzpomínky, podle přibližně druhé půlky to dobrý rok rozhodně nebyl. Asi pro šestnáct procent občanů to byl vysloveně dobrý rok. Optimismus přitom převládá u mladých do třiceti let. To se podle ředitelky výzkumu Jany Hemanové dá vysvětlit tím, že tito mladí lidé nemají existenční starosti. „Ten život berou s takovým větším nadhledem a možná si nepřipouštějí tolik existenčních starostí. A možná je ani ještě nemají, protože nemají třeba rodiny, nemusejí se o ně starat,“ konstatuje Hemanová.

Hodnocení roku 2011
Zdroj: ČT24

Při posuzování roku 2011 ale lidé zdaleka neberou v úvahu jen peníze, a to i přes zmiňované hospodářské potíže či vládní škrty. Připomínají totiž samozřejmě zdraví, ale i studium nebo například počasí. S výhledem do nového roku to už tak optimistické však není. Většina lidí to vidí negativně a na příští měsíce se tak těší málokdo. „Lidé relativně realisticky pojali to, že pravděpodobně rok 2012 nebude úplně ekonomicky jednoduchý a že nás čeká možná mnoho změn, na které ještě ani nevíme, jak se připravit,“ popisuje Hemanová.

Očekávání pro rok 2012
Zdroj: ČT24

Ačkoliv mladší lidé jsou z nadcházejícího roku v klidu, starší lidé se obávají hlavně zdražování. Aby ne, neboť zdražovat se budou léky, noviny, knihy, byty, lístky na vlak nebo například vstupenky do divadla. Podle studie CERGE EI ukrojí vyšší DPH z rodinných rozpočtů měsíčně téměř 250 korun. Hlouběji do kapes přitom bude muset sáhnout každý při nákupu potravin. Obchodníci většinou sice už do svých cen vyšší daň promítli a v listopadu se tak zdražovalo nejvíc za poslední tři roky. Svaz obchodu a cestovního ruchu ale předpovídá, že do půl roku bude jídlo stát dokonce až o desetinu víc než loni. Navíc bez ohledu na DPH bude od ledna stoupat cena elektřiny zhruba o tři a půl procenta a cena tepla průměrně až o devět procent.

Reportáž Jana Černého a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)