ČT: Heger chce poslancům vzít odměny za členství v radách VZP

Praha - Na šetření ve zdravotnictví by se měli podílet nejen pacienti, ale i poslanci. Ti, kteří zároveň sedí ve správní či dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), by od roku 2013 mohli přijít o své statisícové roční odměny. Podle zjištění ČT ministr zdravotnictví Leoš Heger chce, aby poslanci plnili své povinnosti v orgánech zdravotní pojišťovny zadarmo. Většině zákonodárců, kteří si ve VZP přivydělávají, by prý změna nevadila. Ministr zdravotnictví tím chce ušetřit miliony.

„Já si myslím, že i tohle je jedna z cest, jak to učinit méně atraktivní. Navrhneme to a uvidíme, jaká bude reakce,“ řekl Heger pro ČT. A pro úsporný plán má ministr zdravotnictví i podporu svého stranického předsedy. Podle Karla Schwarzenberga, předsedy TOP 09, jsou poslanci dostatečně placeni. 

Správní a dozorčí rada VZP
Zdroj: ČT24

Ve správní a dozorčí radě VZP

dnes sedí dohromady 18 poslanců. Největší česká pojišťovna každému z nich měsíčně vyplácí kolem 20 tisíc čistého. Celkem za odměny poslancům ročně utratí šest milionů korun. Pro představu: za šest milionů by mohla VZP například zaplatit nemocnicím 120 operací kyčelního kloubu, 200 kvalitních nemocničních postelí nebo tři tisíce moderních přístrojů na měření krevního tlaku. 


Na VZP se nevztahuje zákon o střetu zájmů

VZP je dnes jednou z posledních veřejných institucí, v jejíž správní a dozorčí radě si poslanci můžou přivydělat peníze navíc. V čistě státních či polostátních podnicích to totiž mají podle zákona o střetu zájmů už léta zakázané. Jenže na VZP se zákon o střetu zájmů nevztahuje. VZP totiž není státní, ale veřejnoprávní a ve veřejnoprávních institucích poslanci pobírat peníze můžou. 

Většině poslanců, kteří si teď ve VZP přivydělávají, by prý ztráta odměn z největší zdravotní pojišťovny nevadila. „Pokud tuto funkci vykonává zástupce státu nebo volený zástupce, jako je třeba poslanec nebo senátor, který má už někde plat od státu, tak by další odměnu pobírat neměl,“ řekl Boris Šťastný, člen správní rady VZP a poslanec. Podobně reagoval i Michal Babák, který je rovněž zároveň člen správní rady VZP a poslanec. Sociální demokrat Jiří Koskuba, který rovněž vykonává k poslaneckému mandátu i povinnosti člena správní rady, se za peníze z VZP nestydí: „V této době každá koruna dobrá, za to se nestydím. Ale pokud tak někdo rozhodne, můžou tam ti lidé chodit zadarmo.“ 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

I kdyby chtěli poslanci pracovat ve VZP zadarmo, část z nich od roku 2013 o svou práci přijde. Ministr zdravotnictví totiž chce zároveň se zrušením odměn snížit počet členů správní rady VZP ze současných třiceti na polovinu.