Havel bude pohřben do rodinné hrobky na Vinohradech

Praha – Urna s ostatky exprezidenta Václava Havla bude zřejmě uložena do rodinné hrobky až na začátku příštího roku. Havel tak spočine vedle své první ženy Olgy, která zemřela v lednu 1996. Rovněž tu jsou Havlovi rodiče Václav a Božena Havlovi, kteří zemřeli v 70. letech minulého století. Hrobka se nachází v arkádách u kaple sv. Václava na Vinohradském hřbitově. Je jednou ze čtrnácti hrobek, které tady jsou.

Novogotická jednolodní kaple sv. Václava je za centrálním křížem. Postavena byla v roce 1897 podle projektu architekta Antonína Turka. V roce 1996 se hrobka Havlovy rodiny dočkala rekonstrukce podle plánů architektonické kanceláře AHK Architekti. Hrobku poté vyzdobil sochař Olbram Zoubek, který na desce hrobky vytvořil postavu ženy. „Václav Havel se velmi rychle na mě a Olbrama Zoubka obrátil, abychom tu hrobku předělali. Byla totiž původně zřízena jeho dědečkem Václavem Havlem, přibývala tam jména, až zde nakonec nebylo místo pro další,“ vysvětlil architekt Zdeněk Hölzel.

Dagmar Havlová poděkovala lidem

Vdova Dagmar Havlová dnes poděkovala lidem za účast na smutečních akcích. „Ráda bych z celého srdce poděkovala všem, kteří přišli vzdát manželovi poctu a podpořit mě v nejtěžších chvílích mého života. Člověk nikdy není připraven na odchod nejbližšího a bylo mi útěchou, že nás nebylo připraveno tolik,“ uvedla Havlová.

Dle slov Hölzela byl náhrobní kámen zlomený, a tak bylo potřeba hrobku úplně předělat. „Už tehdy se vědělo, že zde bude pochován prezident, a tak jsou tady takové státní symboly. Jeden je ten kámen, který je zde osazený, to je mrákotínská žula. Z té je i na Hradě Plečnikův obelisk. A druhý je, že náhrobní deska je upravená do tvaru naší státní vlajky. Václav Havel mi mluvil pouze do uspořádání jmen na hrobce. Ovšem do vlastního návrhu nikdy,“ dodal.

Původně měla rodina Havlových hrobku na Malostranském hřbitově na pražském Smíchově. Pohřben tady byl například Vácslav Julius Havel, který byl pradědem exprezidenta a synem Vácslava Františka Havla, mlynáře ze Smíchova a pražského měšťana. Otec Václava Havla vzpomínal, že jeho předci tu bývali pohřbíváni už od 18. století.