Firma rozdávala krémy, teď chce po lidech skoro pět tisíc

Praha – Už v říjnu Česká televize informovala o podvodném jednání firmy Streemsun, která starším lidem rozdává za korunu krém na křečové žíly výměnou za vstup do drogerijního klubu. Napáleným lidem už ale pracovníci firmy neřekli, že podpisem stvrzují platbu za členství v klubu ve výši skoro pět tisíc korun. Firma teď lidem rozeslala do schránek výzvy k zaplacení údajného dluhu. Sdružení obrany spotřebitelů Jihomoravského kraje (SOS) radí, aby poškození na adresu firmy poslali námitku na neplatnost smlouvy.

Řada lidí se o tom, že má něco platit, dozvěděla teprve nedávno. Například Marie Galiová z Kopřivnice dostala minulý týden výzvu do schránky, že má zaplatit 4 650 korun do sedmi dnů. Když krém přebírala, hosteska ji vyzvala k podpisu. Že to byla smlouva o vstupu do klubu, paní Galiová netušila. „Ona říkala, že to je, jako že jsem přebrala ten krém,“ uvedla Galiová.

Podobný dopis s pohrůžkou exekuce dostaly desítky lidí. Poznatky o nich eviduje dcera jedné z poškozených Jana Šturmová. Policie už podle mluvčí Gabriely Holčákové ví o zhruba 170 poškozených ze všech koutů republiky, převažují ale lidé ze severu Moravy.

Rady pro napálené spotřebitele zde.

Více informací poskytne Marcela Tomaščáková z SOS.

Podle výzvy k zaplacení firma Streemsun sídlí na okraji Karviné. Zaměstnanci ostatních kanceláří ale tvrdí, že se zde kromě naštvaných klientů nikdo ze společnosti Streemsun dosud neobjevil. Některým napáleným klientům se podařilo do firmy dovolat. „Když jsem mu říkala, že nic nezaplatím, tak posměšně řekl: ale zaplatíte,“ řekla Jaroslava Genčiová.

Podle Sdružení obrany spotřebitelů je smlouva neplatná, protože byli lidé uvedeni v omyl. Jednoznačnou odpověď na to, zdali téměř pět tisíc zaplatit, ale sdružení nedává. Jako první krok radí poslat na adresu firmy námitku na neplatnost smlouvy. SOS se také obrátí na živnostenský úřad – Streemsun totiž totiž nenahlásila nové sídlo a z původní adresy v Ostravě se vrací dopisy jako nedoručené.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)