Inkasní společnosti těží z pokut, ústecký soud se jim postavil

Ústí nad Labem - Ústecký okresní soud se rozhodl bojovat se společnostmi, které vymáhají pokuty od černých pasažérů. Podle něj se totiž chovají nemorálně, když po dlužníkovi chtějí kromě pokuty dalších přibližně sedm tisíc na nákladech řízení pro advokáty. Inkasní společnosti se brání u Ústavního soudu – podaly už 130 stížností. První z nich ale soud zamítl.

Dopravní podnik získá 1 015 korun, dalších 6 600 korun chtějí advokáti po dlužníkovi jako náklady řízení. Podle ústeckého soudu jde o zneužívání soudního řízení a pouhý byznys – a advokátům tyto náklady nepřiznává. „Celostátně jde o miliardy, které jsou tahány z kapes dlužníků, kteří se již bez toho nacházejí na hranici chudoby, nebo i pod ní,“ odůvodňuje to ústecký soudce Jan Tichý.

Na stranu soudu se postavila i Soudcovská unie. „Prakticky všechny soudy po celé ČR se potýkají s tím, že jsou podávány žaloby jen a jen kvůli nákladům řízení, nikoliv kvůli té samotné žalované částce,“ potvrzuje prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Podle soudu inkasní společnosti pohledávky vykupují právě kvůli těmto sedmi tisícům z nákladů řízení a jsou s advokáty úzce propojené. Společnosti to ale odmítají. Vymahatelnost na Ústecku je podle nich nízká a vydělat se tam nedá. „V našem případě to skutečně mnohamilionový byznys není, vymahatelnost je jedno a půl procenta,“ tvrdí právní zástupce inkasní společnosti Karel Valdauf.

Podle inkasních společností soud porušuje právo na podnikání a poslaly proto k Ústavnímu soudu už 130 stížností. Deset z nich zatím Ústavní soud zamítl a postavil se na stranu ústeckých soudců, a tedy i dlužníků. O většině stížností bude rozhodovat až příští rok. Pokud ale i ty zamítne, dá se čekat, že advokátům se do cesty postaví i další soudy v Česku.

Reportáž Kamily Štichové a Edity Horákové (zdroj: ČT24)