Aktivisté chtějí upozornit na spotřebu plastů o Vánocích

Praha - Občanské sdružení Educon chce upozornit na vysokou a zbytečnou spotřebu odpadů o Vánocích. Před obchodní centrum Palladium v Praze proto postavilo vánoční strom ověšený ozdobami z plastových i jiných obalů. Kolemjdoucím aktivisté rozdávali recyklované papírové tašky pod heslem „Jedna taška stačí, drahoušku“ a nabádali je, aby tímto jednoduchým způsobem přispěli ke snížení spotřeby plastů.

Akce se koná v rámci mezinárodního projektu Životní styl pro Rozvojové cíle tisíciletí. „Chceme naučit lidi správnému životnímu stylu. Jeho součástí je i spotřebovávání méně plastů nebo šetření vodou. Tento stromeček má upozornit na to, že spotřeba plastů o Vánocích je zvlášť velká. Chceme říci, že je to zbytečné,“ uvedla koordinátorka projektu Jana Pokorná. Tomáš Tožička z Educonu také nabádá lidi, aby si kupovali kvalitní věci, které dlouho vydrží, a neskončí tak brzy na smetišti. 

Vánoční strom aktivisté ovinuli řetězem z článků z plastových lahví, ozdobili plechovkami od nápojů, anděly a rybami vyrobenými z papírových krabic od džusu, mašlemi z igelitových tašek a mnoha jinými roztodivnými ozdobami. Někteří lidé si stromeček fotografovali na památku a říkali, že je hezčí, než vedle stojící vánoční strom Palladia. Všichni ujišťovali, že rozhodně třídí odpad a zvláště plastový.

Ozdoby z plastu
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle Pokorné Češi třídí 70 procent odpadu. Spotřebovávají 100 kilogramů plastů na obyvatele. Celosvětový průměr je 30 kilogramů na hlavu. „V porovnání se zeměmi takzvaného západního světa jsme na tom dobře. Rozvojové země ale spotřebovávají plastů mnohem méně, takže žijeme na úkor těchto zemí,“ uvedla.

Občanské sdružení Educon pořádalo na podzim happening „prázdný bazén“, který měl upozornit na nedostatek pitné vody ve světě. Před Palladiem umístilo nafukovací bazén, ve kterém se jakoby koupaly modelky. V roce 2000 v rámci Miléniové deklarace OSN přijala Rozvojové cíle tisíciletí. Ty obsahují závazek do roku 2015 snížit na polovinu počet lidí, kteří nemají trvalý přístup k nezávadné pitné vodě. Nyní je takových lidí jedna miliarda. V důsledku toho umírá ročně 3,1 milionu lidí na malárii a průjmová onemocnění, uvádí hnutí Educon.

Studio ČT24 s Tomášem Tožičkou (zdroj: ČT24)