Havla odveze na věčnost speciální loď

Praha – Pomyslnou životní pouť nedávno zesnulého prezidenta Václava Havla by měla v poslední den letošního roku symbolicky uzavřít plavba lodí. Plavidlo se vydá v 10 hodin dopoledne na cestu po Vltavě a Labi z přívozu Národní divadlo - Hollar. Dnes o tom informovala Sabina Tančevová z Havlovy kanceláře. Exprezident zemřel 18. prosince ve věku 75 let.

Na palubě budou květinové dary, které k rakvi Václava Havla minulý týden přinášeli nejen veřejní činitelé, ale i veřejnost. „Loď s květinami popluje po Vltavě a Labi přes pražské Holešovice, Mělník, Roudnici nad Labem, Litoměřice, Lovosice, Ústí nad Labem a Děčín. Bude tak ukončena životní pouť Václava Havla,“ stojí v prohlášení, pod nímž se podepsala Tančevová spolu s hudebníkem Michaelem Kocábem a výtvarníkem Davidem Černým. „Přijměte naše pozvání a věnujte i při této příležitosti tichou vzpomínku výjimečnému člověku,“ uvedli.

Václav Havel zemřel v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku, kde v posledních měsících pobýval. Rakev s jeho ostatky pak byla v pondělí a v úterý vystavena v duchovním centru Pražská křižovatka, kam mu nosily květiny a přišly se s ním rozloučit tisíce lidí.

Pieta za Václava Havla
Zdroj: ČT24

Tisícové zástupy doprovodily exprezidenta ve středu i na jeho cestě z tohoto odsvěceného kostela ve středu Prahy na Hrad, kde se konal vojenský ceremoniál. Do čtvrtka se památce první polistopadové hlavy státu mohli ve Vladislavském sále poklonit další zájemci.

Urna bude uložena na Vinohradech

V pátek následoval státní pohřeb s církevním obřadem. Smuteční týden uzavřel soukromý obřad v krematoriu ve Strašnicích. Urna by měla být uložena do rodinné hrobky Havlových na pražském Vinohradském hřbitově po Novém roce.

Loučení s Václavem Havlem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod