Nejvyšší soud osvobodil plzeňské expolicisty potrestané za nedbalost

Brno – Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudky nad čtyřmi bývalými plzeňskými policisty, kteří dostali podmínečné tresty za nedbalý přístup při vyšetřování potyčky v plzeňském erotickém baru. Při konfliktu byl zraněn jeden Ukrajinec, který následně zranění podlehl. Podle Nejvyššího soudu se policisté nedopustili trestného činu, ale pouze kázeňského přestupku.

Událost v plzeňském klubu Strip bar se stala 12. prosince 2006. Policisté Soňa Pechová a Michal Lohr do erotického baru přijeli kolem 04:00 a našli tam zbitého muže z Ukrajiny. Ten později na následky zranění zemřel. Hlídka ale řádně nezjistila totožnost svědků, nezajistila místo činu a opustila ho. Kriminalisté se na místo dostali až druhý den, kdy už bylo uklizené.

Podle plzeňských soudů si zřejmě policisté počínali nedbale proto, že svědci na místě činu mylně označili nepravého pachatele. Až později se ukázalo, že napadení muže nemá na svědomí jeho krajan, ale jeden z vyhazovačů baru, který zároveň pracoval u městské policie.

Soudy původně potrestaly také dozorčího Františka Dobrého a operačního důstojníka Lubomíra Vítovce, kteří údajně nedůsledně reagovali na oznámení hlídky a nezajistili výjezdovou skupinu, i když měli informace, že je na místě těžce zraněný muž. Všichni dostali půlroční podmíněné tresty.

Policisté se chovali neprofesionálně, nikoliv proti zákonu

Policisté podle zrušeného verdiktu svým liknavým přístupem znemožnili řádné ohledání místa činu. Podle Nejvyššího soudu to ale v tomto případě nevedlo k úplnému zmaření vyšetřování. „Obvinění si nepochybně nepočínali profesionálně a dopustili se kázeňského přestupku. Naplnění objektivního znaku trestného činu spočívajícího ve zmaření nebo podstatném ztížení splnění důležitého úkolu však ze skutkových zjištění ve věci učiněných dovodit nelze,“ stojí v usnesení senátu NS s předsedou Vladimírem Veselým.

Soudní řízení
Zdroj: ČT24

Podle NS nevedly chyby policistů ke ztrátě klíčových stop nebo důkazů, které by vedly přímo ke zjištění pachatele. V době, kdy přijela první hlídka, už bylo místo činu částečně narušeno. S tělem zraněného muže manipulovali zdravotníci. I přesto se druhý den podařilo zajistit na místě biologické stopy.