Koncem roku koleje osiří, na Nový rok ČD spoje posílí

Praha – Nejdřív osiřelé koleje, potom naopak železniční přepravní boom – takový scénář čekají České dráhy na poslední den starého roku a naopak na první dny ledna 2012. Na silvestra jako už tradičně nepojedou desítky jinak běžných spojů, proti tomu první odpoledne v novém roce dostane většina souprav posílení dvou až tří vagónů navíc.

Podvečerní spoj SC 515 Pendolino z Prahy do Ostravy, rychlík R 747 z Brna do Bohumína s odjezdem po deváté hodině nebo třeba hned dvě předpůlnoční linky spojující tuzemské hlavní město s Českými Budějovicemi – na tyto pravidelné vlaky, stejně jako na řadu dalších, by v sobotu cestující čekali na trase marně.

„Tradičně o silvestrovské noci a pak i během novoročního rána je provoz výrazně omezen, protože většina lidí slaví a nikam necestuje. Spojů začne ubývat zhruba od čtvrté až páté hodiny odpoledne na silvestra a do běžného provozu se vlaky dostávají až kolem sedmé nebo osmé hodiny ranní 1. ledna,“ popisuje situaci na kolejích mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský s tím, že redukce se i letos dotkne všech typů spojení.

Před cestou si ověřte jízdní řád, radí ČD

„Týká se to několika stovek vlaků odpoledne a večer na silvestra a ráno na Nový rok. Nepojedou vybrané regionální osobní spoje, expresy ani některé vlaky typu Pendolino. Naopak ubytovacích vozů, které jedou napříč Českou republikou celou noc, se omezení většinou nedotknou,“ dodal mluvčí.

Rychlíkové vozy řady 843 zůstanou na Liberecku déle.
Zdroj: ČT24

Dráhy lidem zdůrazňují, aby se před případnou cestou na vlak ještě s předstihem přesvědčili, jestli se svým spojem mohou tentokrát opravdu počítat. „Změny jsou sice v grafikonu zaneseny, cestujícím ale musíme doporučit, aby si tentokrát přečetli podrobně taky poznámky v jízdním řádu, protože omezení silvestrovských vlaků bývá uvedeno právě v nich. Jde opravdu o mimořádná omezení, která se vztahují jen na tento jeden konkrétní den v roce,“ zdůrazňuje mluvčí železničářů a dodává, že zrušené vlaky nebudou ani žádnou jinou alternativou dopravy nahrazeny.

Na Nový rok vyjedou vlaky navíc

Naopak České dráhy mají už teď spočítáno, jak posílí vlaky při návratu lidí z vánočních prázdnin a ze silvestra. V součtu přibude ve spojích zhruba o sedm tisíc míst navíc proti běžné kapacitě. „Počítáme s větším požadavkem na přepravu, určitě se bude řada lidí vracet i ze zahraničí od svých blízkých, proto všechny důležité spoje posílíme řádově o dva až tři vozy. Chceme například taky posílit autovlak ze Slovenska, posily budou rovněž nasazeny ve vlacích od Žiliny přes Ostravu i přes Valašsko do Prahy a vozy navíc najdou pasažéři taky na spojení obou velkých moravských měst Brna a Ostravy,“ vypočítává Petr Šťáhlavský.

Posílení se podle Šťáhlavského bude týkat nejen odpoledních a večerních novoročních linek, ale taky vlaků, které vyjedou ráno a dopoledne 2. ledna. 

První lednové dny se posilové vozy objeví například na expresních vlacích Košičan, Landek, Hutník, Jan Perner nebo rychlík Portáš na tratích Košice - Žilina - Vsetín - Praha a Žilina - Ostrava - Praha. ČD také počítají s posílením sedadlové kapacity i u vlaků na tratích mezi Prahou a Chebem, Prahou a Českými Budějovicemi, Tanvaldem, Jihlavou, Prahou a Brnem a Bohumínem a Břeclaví.