Chřipka se blíží, očkovat se dal málokdo

Praha – Nemocných po republice přibývá, ta pravá chřipková epidemie nás ale čeká až po Novém roce. Lékaři očekávají, že vypukne do poloviny ledna, až se lidé vrátí z dovolených do zaměstnání a děti do škol. Píše o tom deník Právo. Očkovat proti chřipce se ale letos dala pouhá čtyři procenta Čechů, což je o 16 procent méně, než je evropský průměr. O epidemii začnou hygienici hovořit, až počet nemocných překročí 1 700 na 100 tisíc obyvatel.

Mezi lidmi je nyní rozšířen virus A podtypu H1N1 označovaný jako prasečí chřipka. Letošní vakcína proto obsahuje protilátky právě proti tomuto typu. Podle Martiny Havlíčkové z Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu se nyní objevují ojedinělé případy, situace je zatím mírná, pro toto období v roce běžná. Na 100 tisíc obyvatel nyní připadá asi 1 200 nemocných chřipkou a respiračními onemocněními, což je desetiprocentní pokles oproti minulému týdnu. Nejvíce nemocných je v Moravskoslezském kraji.

Podle Havlíčkové může epidemie udeřit i později. „Chřipkový virus potřebuje k šíření určitou teplotu a vlhkost vzduchu, je typický pro chladné měsíce, což je u nás leden, únor a začátek března. Neznamená to ale, že se epidemie nemůže objevit i jindy, i když to bývá výjimečné. Pandemická chřipka se začala šířit v letních měsících,“ řekla.

Virus chřipky A (H1N1)
Zdroj: ČT24

Letos se také mění definice epidemie. Dosud byla hranice pro epidemii 2 000 pacientů na 100 tisíc obyvatel. „Tento práh byl v posledních letech už málokdy překročen, a když, tak na velice krátkou dobu. Proto byla hranice snížena na 1 700 nemocných na 100 tisíc obyvatel,“ vysvětlila Havlíčková. Dodala, že za sníženým počtem evidovaných respiračních onemocnění stojí mimo jiné změny ve zdravotnickém systému a výplatě nemocenských dávek, což vede pacienty k tomu, že lékaře navštěvují méně. „Údaje jsou zkresleny, proto došlo k přepočítání, abychom se přiblížili realitě,“ doplnila.

Ani očkování chřipku nemůže vymýtit. „Kdyby byla větší proočkovanost, byla by menší nemocnost. Ale je to infekce, které se nezbavíme,“ myslí si Havlíčková. V Česku je navíc průměrná proočkovanost populace do pouhých sedmi procent, což velkou změnu ve statistikách neudělá. Havlíčková očkování proti chřipce jednoznačně doporučuje. „Kromě rizikových skupin je otevřeno pro všechny zdravé zájemce, účinnost je přes 70 procent. Je to pohodová vakcína s minimem vedlejších účinků, není ani ekonomicky náročná,“ uzavřela.