Spotřeba alkoholu klesá, jen vína pijeme víc

Praha – Průměrný Čech, včetně dětí i kojenců, vypil podle statistiků za rok 2010 171 litrů alkoholu v nejrůznějších nápojích. Spotřeba alkoholu je již tradičně největší na konci roku. Například producenti  sektu prodají v posledních dvou měsících roku  dvě třetiny celé  roční produkce. Češi sice patří mezi největší pijáky na světě, nicméně poslední dobou mění své návyky. Letos se prodalo nejméně tvrdého alkoholu za posledních deset let. A poprvé se vypilo víc alkoholu ve víně než v lihovinách. Ale pozor - zbavit se alkoholu v těle trvá i několik hodin. A odborníci dokonce radí, že po noci plné alkoholu by klidový režim měl trvat celý následující den a noc.

Spotřeba lihovin alespoň podle výrobců letos rapidně klesla. V roce 2010 Češi vypili 60 milionů litrů alkoholu, v roce 2011 tomu bylo o dva miliony méně. Označení Čechů jako pivního národa už také není úplně správné, neboť zatímco v roce 2002 Češi vypili 160 litrů piva na osobu za rok, loňská čísla už ukazovala jen 144 litrů piva na hlavu. A odhad pro letošní rok spotřebu piva ještě zmenšuje – průměr na hlavu se zatím pohybuje kolem 134 litrů. 

Návyky Čechů se mění, stále více Čechů dává před půllitrem přednost vínu. Zatímco v roce 2002 Čech vypil průměrně jen něco kolem 16 litrů za rok, v roce 2010 se spotřeba vyšplhala už na 19 litrů. A letos víno zachutnalo ještě víc – odhad Svazu vinařů je dokonce 20 litrů vína na hlavu. 

Josef Vozdecký, generální ředitel Bohemia Sekt

„Je to velmi znát na našich tržbách a já to samozřejmě považuji za pozitivní trend. Víno je zdraví prospěšné, je to společensky přijatelná kategorie alkoholického nápoje.“

Panáka si lidé v restauracích již také neobjednávají tolik jako dřív. Letos se prodalo nejméně tvrdého alkoholu za posledních deset let (necelých sedm litrů na obyvatele). Podepsalo se na tom hlavně zdražení – a ceny destilátů budou růst i v příštím roce.

Dlouhodobě taky pijeme méně čistého alkoholu a lihovin. I tak se ale Češi drží v pití alkoholu těsně pod vrcholem, víc pijí jen Moldavané. Podle Světové zdravotnické organizace vypije každý dospělý Čech průměrně 16,5 litru čistého alkoholu za rok.

Na vysokou spotřebu alkoholu v zemi reagují i sami výrobci. Například Iniciativa dpovědných pivovarů se snaží lidi přimět k tomu, aby pili s rozumem. V Česku i přesto stále roste alkoholiků - a objevují se také dva nebezpečné trendy: stále víc pijí mladiství a pak ženy na mateřské dovolené.

A jak se s alkoholem vypořádává naše tělo? 

Alkohol se vstřebává v žaludku a pak v tenkém střevě, tělo ho pak složitými procesy začne odbourávat.

Tomáš Zima, přednosta, Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky:

„Před alkoholdehydrogenázou, což je ten hlavní enzym, si muž a žena nejsou rovni, u žen je metabolismus alkoholu o 30 až 40 procent pomalejší. U žen se stejná dávka alkoholu odbourává déle.“


I když je každý organismus jiný, jedno je jisté – urychlit vystřízlivění nejde. Po propité noci musíme počítat s tím, že se alkoholu zcela zbavíme až za několik hodin. Obecně se lze řídit podle následujícího pravidla: „To rozmezí je poměrně dobře dané: od 0,12 do 0,20 promile za jednu hodinu,“ tvrdí Miroslav Hirt, předseda České společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie. Po noci plné alkoholu podle Petra Popova z oddělení pro léčbu závislostí ve VFN v Praze by klidový režim měl trvat celý následující den a noc. 

Opilí zvracejí, pak bojují s dalšími neduhy. Základní rada zní - společně s alkoholem a pak i následující ráno pít dostatek vody. Na žaludek je dobrá jedlá soda, bolesti hlavy lidé řeší léky: nevhodné jsou ty s obsahem paracetamolu. Ty s ibuprofenem zase raději polykat s trochou jídla. 

A nejúčinnější lék na kocovinu? Rada lékařů - prostě nepít. Nebo vyměnit třeba tohle pivo za to nealkoholické. Jeho spotřeba v Česku každoročně roste, na celkové spotřebě se podílí už zhruba čtyřmi procenty.

Vydáno pod