Silvestr v Tanvaldu skončil smrtí

Liberec - Letošní silvestrovské oslavy v Libereckém kraji poznamenala tragická událost. V Tanvaldu na Jablonecku byl zastřelen dvaadvacetiletý muž, jeho o dva roky starší bratr má střelné zranění. Třiašedesátiletého podezřelého muže policie zadržela. Podezřelý skončil v cele a je nyní vyšetřován. Není zatím jasné, zda bude případ kvalifikován jako vražda nebo jako nutná obrana.

Střelba se odehrála krátce před půl druhou v noci na pomezí Tanvaldu a Desné. Došlo k ní na odlehlé stezce mezi železniční tratí a průmyslovým areálem. Podle rodiny byli mladíci zřejmě na cestě od jedné babičky k druhé, aby jí popřáli do nového roku.

Postřelený muž se podle příbuzných z místa činu dostal až domů, odkud jej záchranáři převezli do nemocnice. Ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík uvedl, že druhá střelba, při níž nedošlo ke ztrátě života, jim byla hlášena později. „Na místě jsme zjistili, že pacient má střelné poranění hrudníku. Byl převezen k ošetření na chirurgii.“

Podrobnosti případu zjišťují kriminalisté. Právo poskytovat další informace si vyhradil krajský státní zástupce, jeho mobilní telefon ale byl nedostupný. Podrobnosti o možném pachateli nebo jeho motivu zatím chybí.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že podezřelý muž už policistům podal vysvětlení. Okolnosti případu ale zatím jasné nejsou. „Za současného stavu řízení není možné kvalifikovaně rozhodnout o tom, zda ten skutek bude vůbec trestným činem, zda se nejednalo o znaky nutné obrany, anebo bude posuzován jako trestný čin, buď vraždy, zabití, nebo ublížení na zdraví s následkem smrti. Ještě to říct neumíme,“ uvedla Bradáčová.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)