Silvestrovský týden strávily na horách desítky tisíc lyžařů

Špindlerův Mlýn - Desítky tisíc milovníků zimních sportů strávily silvestrovský týden v horských střediscích Krkonoš a Orlických hor. Po oblevě, která hory zasáhla na Štědrý den, se sněhové podmínky zlepšily a na sjezdovkách leží až 80 centimetrů sněhu. Na silnicích v okolí Krkonoš ovšem dnes bylo mimořádně rušno.

„Od 26. do 30. prosince připadlo až 35 centimetrů prachového sněhu, podmínky na sjezdovkách se výrazně vylepšily,“ uvedl Petr Hynek z lyžařského areálu Černá hora v Janských Lázních na Trutnovsku, kde mezi svátky každý den lyžovalo několik tisíc lyžařů. „Ve špičkách se tvořily až půlhodinové fronty, potom se však lyžaři rozjeli do různých částí areálu a fronty byly menší,“ dodal. Už dnes dopoledne se na Černé hoře lyžovalo bez front.

Ve velkých ski areálech lidé zatím lyžují za ceny hlavní sezóny. Už v sobotu 7. ledna ale skipasy zlevní ve Špindlerově Mlýně a o týden později i v Peci pod Sněžkou, a to zhruba o stokorunu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Spokojeni s návštěvností jsou také vlekaři z lyžařského areálu Říčky v Orlických horách, do kterého mezi svátky dorazily každý den až tři tisíce lyžařů. „S návštěvností jsme spokojeni, sněhové podmínky se v posledních dnech výrazně zlepšily, pokračujeme v zasněžování technickým sněhem,“ uvedl Milan Trojek z lyžařského areálu v Říčkách.

Penziony se začínají vyprazdňovat a zlevňovat

Zatímco o silvestrovském víkendu byly penziony a hotely ve Špindlerově Mlýně obsazeny do posledního místa, v dalších dnech maximálně ze tří čtvrtin. „První lednový týden tady ještě zůstávají Rusové a Poláci, ubytovací kapacity jsou obsazeny zhruba ze 70 procent, ale rozhodně již je volněji,“ prohlásil Martin Jandura z informačního centra ve Špindlerově Mlýně. Podle něj po silvestrovském týdnu mnozí ubytovatelé také snížili ceny, ve Špindlerově Mlýně je nyní možné sehnat ubytování se snídaní od 400 korun za osobu a noc.

Nyní leží na hřebenech Krkonoš zhruba 56 centimetrů sněhu, dnes ráno se teploty pohybovaly pod bodem mrazu, kvůli mlze byla snížená dohlednost na zhruba 200 metrů. V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. V Orlických horách leží 45 centimetrů sněhu, ráno mrzlo, bylo zataženo a na hřebenech byla mlha.