Bátora nakonec ekonomickým poradcem Dobeše

Praha - Ministr školství Dobeš (VV) jmenoval Ladislava Bátoru svým ekonomickým poradcem. Bátora je někdejší kandidát nacionalistické Národní strany. Média o jeho angažmá na ministerstvu školství spekulují víc než měsíc, kritizovala některé jeho názory, Bátory se pak zastal prezident Václav Klaus. Bátora má Dobešovi pomoct s optimalizací ekonomického fungování úřadu.

Proti angažmá Bátory se ostře ozvalo mnoho neziskových organizací, odborníků na lidská práva i politiků. Bátora byl totiž v minulosti politicky aktivní v barvách krajní pravice. „Člověk, který kandidoval za Národní stranu, v administrativě, v jejímž čele stojím, podle mého názoru nemá místo,“ konstatoval například premiér Petr Nečas. Naopak prezident Václav Klaus označil kauzu za „diktaturu politické korektnosti“. Prohlásil, že přibývá signálů o tom, že dnešní společnost není demokratická.

Bátora má na ministerstvu za úkol audit nemovitostí úřadu, je jedním z tuctu poradců ministra. Ministr jej vybral na doporučení prezidentova poradce Petra Hájka. Bátora byl v roce 2006 lídrem kandidátky krajně pravicové Národní strany na Vysočině. I když kandidoval jako nestraník, podle kritiků musel postoje a myšlenky strany uznávat. Partaj, která už neexistuje, se stavěla proti cizincům a Romům. Dobeš dnes zároveň jmenoval prvním náměstkem Jakuba Hodináře (ODS), který dříve působil na ministerstvu dopravy.

Škola bude mít s rodiči smlouvu o chování dětí

Na podzim se mají začít testovat smlouvy mezi školou a rodiči o chování jejich dětí. Podle Dobeše by tento krok měl vést rodiče k větší odpovědnosti za výchovu. Podle dětského psychologa Václava Mertina, který systém připravuje, by se smlouvy týkaly jen problémových žáků a měly by podobu výchovného plánu. Ještě loni ministr předpokládal, že by mohli být agresivní žáci na základě smlouvy například vyloučeni z vyučování.

„Chování našich dětí je jeden z nejpalčivějších problémů,“ řekl dnes ministr s tím, že smlouvy mají zamezit, aby kázeňské prohřešky na školách gradovaly. Pomoci by prý měly jak v případě školáků, které už nějaké problémy mají, tak i jako preventivní opatření. Smlouvy by se týkaly jak dětí na základních, tak i na středních školách. Některé školy prý už podobný systém mají, jinde se spoléhají na školní řád.

Výchovný plán na problémové děti

Odborníci v čele s psychologem Mertinem připravili modelové situace, jak by měly školy řešit různé kázeňské prohřešky a jak upravit smlouvu na míru každému problémovému dítěti. Například pokud bude žák soustavně vyrušovat v hodinách, musel by práci nahradit po vyučování. Podle Mertina by se ale nemělo jednat o represivní opatření, ale spíš o výchovný plán.

Ministr přitom loni avizoval, že na základě smlouvy by třeba mohl kantor dočasně zabavit žákovi mobil, vyloučit jej z hodiny nebo jej poslat na pohovor ke školnímu psychologovi. Inspiraci čerpají odborníci v zahraničí, podobný systém funguje například ve Velké Británii.

Vydáno pod