Příchod jara udělal tečku za lyžařskou sezonou

Praha – Většina lyžařských areálů na českých horách tento víkend naposledy otevřela pro milovníky zimních sportů. Teplé počasí jejich provozovatele častokrát nutí k tomu, začít se připravovat už na letní sezonu, takže například v Krkonoších se bude od pondělí lyžovat jen ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou.

Do Špindlerova Mlýna za celý víkend zavítalo kolem 5 000 lidí. „Na sjezdovkách leží od 20 do 60 centimetrů sněhu a hlavní zařízení určitě pojedou do 10. dubna,“ řekl ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran. Dál tak budou v provozu čtyřsedačkové lanovky ve Svatém Petru, na Hromovce a na Medvědíně a vleky v Horních Mísečkách. V Peci pod Sněžkou budou do neděle 10. dubna v provozu vleky na Javoru a lanovka na Hnědý vrch. Na sjezdovkách tam leží od 20 do 70 centimetrů sněhu.

Krkonošská střediska Černá hora, Mladé Buky a Pomezní Boudy dnes sezonu ukončila. Naposledy se dnes lyžovalo i v Deštném a v Říčkách v Orlických horách. V sousedním Pardubickém kraji bude do 10. dubna v provozu středisko Červená Voda v Orlických horách.

Poslední možnost zalyžovat si v jižních Čechách dnes využili lidé na sjezdovce Kobyla v šumavském areálu na Zadově na Prachaticku. Před Zadovem ukončilo už ve čtvrtek provoz největší jihočeské středisko Skiareál Lipno. Turnikety se tam zavřely 31. března v 16:00. Jihočeští provozovatelé vleků a lanovek měli slabší sezonu než minulou zimu. Na svahy se vydalo méně lidí, více jich také lyžovalo jen několik hodin místo celého dne. Na vině je podle nich zejména lednová obleva a nejspíše i doznívající ekonomická krize.

Klínovec chystá novou lanovku

Se zimní sezonou se rozloučili i na krušnohorském Klínovci, kam naposled přišlo několik stovek lyžařů. Podle provozovatele skiareálu Martina Píši je příliš velké teplo na to, aby se podařilo udržet sjezdovky ve slušném stavu. Po dnešku začne příprava na novou sezonu. Do jejího začátku by snad měla stát na Klínovci nová lanovka a počítá se i s prodloužením jedné ze sjezdovek.

Jeseníkách zůstává nadále v provozu středisko Ovčárna, kde by se mělo lyžovat i příští víkend. „Vypadá to, že jsme poslední středisko, kde se lyžuje. Sněhu je tady podstatě do půl metru, ale už nesouvislé pokrývky,“ řekl pracovník horské služby Jaroslav Tejnský.

Ve středisku Ramzová dnes zimní provoz končí, lyžaři poslední možnosti zajezdit si využili hlavně dnes. „Lanovku už ale většinou využívají pěší turisté. Je už prostě jaro a tomu odpovídalo i lyžování,“ uvedla Karla Kubíčková ze střediska Ramzová. Ostatní střediska v horách zimní sezonu ukončila už dříve a chystají aktivity na léto.

Na Zlínsku hodlají v provozu pokračovat v případě příznivého počasí jen ve Stupavě na Slovácku. Naopak na Kohútce už mají jasno v tom, že dnes se tam v této sezoně lyžovalo naposled.

V Beskydech se během uplynulého víkendu lyžovalo jen v jednom sportovním areálu, v Bílé na Frýdecko-Místecku. Návštěvnost byla podprůměrná. Původně se měl vlek rozjet i v Mostech u Jablunkova, ale při páteční bouřce, pravděpodobně po zásahu blesku, vyhořel motor.

Se sezonou se loučí i Středočeský kraj. O víkendu zde byly v provozu poslední dva lyžařské areály, zájem o lyžování byl ale malý. Lidé v pěkném počasí vyrazili raději na kola, shodli se provozovatelé. Například na Monínci proto už lyžování končí, od pondělí bude lanovka mimo provoz. Brány areálu se však mimořádně otevřou ještě 9. dubna, kdy je plánován večerní závod v lyžování Dark snow Monínec 2011, který udělá za letošní sezonou definitivní tečku.