Ženám po rakovině VZP reoperaci vadných implantátů uhradí

Praha – Desítky žen druhým dnem bombardují české nemocnice telefonáty s obavou, zda při operaci prsu nedostaly nebezpečné silikony francouzské firmy PIP. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) přislíbila, že pacientkám po rakovině prsu případnou výměnu uhradí. Zítra rozhodne speciální komise, složená z plastických chirurgů, zástupců ministerstva i Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), jak přesně mají lékaři u vadných implantátů postupovat.

Žen s diagnózou rakoviny prsu jsou v České republice stovky. Distributor závadných implantátů jich od roku 2007 do roku 2010 dovezl do ČR na dvě tisícovky. Ženám, které si je nechaly voperovat po rakovině prsu, je hradila VZP. Ta bude znát přesná čísla dotčených žen za několik dní. „Všechny případné reoperace, nebo některé další úkony, které by s tím souvisely, VZP samozřejmě uhradí,“ řekl pro ČT mluvčí pojišťovny Jiří Rod. Statistiky těch, které se pro implantáty rozhodly z kosmetických důvodů, se nevedou.

Plastický chirurg Roman Kufa odhaduje, že při prasknutí implantátu se do organismu dostává gel a pokud by šlo o průmyslový, „mohou vzniknout záněty a cysty. Vznik nádorového bujení zatím není potvrzen, ale nedá se ani vyloučit.“ Přednosta Radiodiagnostické kliniky VFN Jan Daneš zdůraznil pro ČT, že dotyčné ženy nejsou v ohrožení života. „Prasklý implantát na životě neohrožuje, nicméně je to komplikace, kterou je třeba řešit,“ uvedl.

Reportáž Pavly Kubálkové a Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)