ČSSD chce mimořádnou schůzi sněmovny k čerpání eurofondů

Praha - Opoziční ČSSD bude žádat o svolání mimořádné schůze sněmovny k čerpání evropských fondů. Nejhorší situace je podle sociálních demokratů v operačních programech, které obhospodařují ministerstva školství, životního prostředí a pro místní rozvoj. Česku dokonce hrozí úplné zastavení evropských dotací, uvedli předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a někdejší eurokomisař Vladimír Špidla. Vzhledem k počtu koaličních poslanců se ale schůze nemusí vůbec uskutečnit. Poslanci však mohou o věci debatovat v diskusi o pořadu schůze.

Evropská unie by mohla podle Špidly zastavit čerpání fondů kvůli tomu, že český systém kontroly neodpovídá nárokům Evropské komise. „Není nezávislý,“ uvedl někdejší premiér a eurokomisař. Hrozba podle něho není teoretická. Nynější rozpočtové období pomalu končí a záležitost se bude podle Špidly jen těžko napravovat.

V případě, že by čerpání zastaveno nebylo, bylo by podle někdejšího eurokomisaře vhodné převést co nejdříve peníze z problémových operačních programů do těch, které potíže nemají. Odhadnout, kolik peněz Česko nevyčerpá, je podle něho složité. Budou to ale údajně ne jednotky, ale desítky miliard korun.

Česko by mohlo vyčerpat za nynější období 2007 až 2013 celkem asi 789 miliard korun. Z českých zdrojů šlo na jednotlivé projekty dosud 290,5 miliardy korun, unie z nich proplatila nebo proplatí 132,6 miliardy korun. Hodnota v Česku schválených žádostí je prý 550 miliard korun. Z unie by mohlo přijít ještě 656,6 miliardy korun, uvedl Špidla.

Vracení peněz podle něho hrozí v operačních programech Výzkum a vývoj pro inovace, Vzdělání pro konkurenceschopnost, Životní prostředí, Technická pomoc a v Integrovaném operačním programu. Životní prostředí, Doprava a Regionální operační program Severozápad jsou pozastaveny. Dobré výsledky má většina regionálních operačních programů a pražské operační programy, dodal Špidla.

Sobotka viní vládu v čele s premiérem Petrem Nečasem (ODS), že náprava problémů s čerpáním evropských fondů nepatří k jejím prioritám. Na mimořádné schůzi by měl premiér podle představ ČSSD přednést zprávu o čerpání evropských fondů a navrhnout řešení, aby Česko přišlo o co nejméně peněz. 

Brífink ČSSD k čerpání dotací (zdroj: ČT24)

Štěch: Pro přímou volbu budou hlasovat víc než tři pětiny senátorů

Šéf Senátu Milan Štěch také dnes řekl, že pro přímou volbu prezidenta bude hlasovat více než třípětinová většina senátorů. Zpochybňování podpory označil za „trapné divadlo“, z něhož obvinil premiéra a předsedu ODS Petra Nečase. Tři pětiny hlasů, které podpoří přímou volbu prezidenta," prohlásil Štěch. Pokud ostatní strany, zejména vládní koalice, zajistí obdobný přístup u svých členů v Senátu, přímá volba bude umožněna, míní Štěch. Nečas ve středu v reakci na informaci o váhání části senátorů ČSSD s podporou změny výběru hlavy státu uvedl, že sociální demokraté ve skutečnosti přímou volbu prezidenta nechtějí.