Na restituce peníze budou, splňte dohodu, vzkazují VV Nečas s Kalouskem

Praha – Věci veřejné by neměly podle premiéra Petra Nečase věnovat energii do požadavků na personální změny, ale spíše by se měly soustředit na naplnění dohody o církevních restitucích.  Úspory v činnosti ministerstev jsou podle Nečase potřeba, destabilizovat ale například ministerstvo pro místní rozvoj jeho slučováním s jiným úřadem je ale kvůli čerpání evropských fondů riskantní, míní premiér. O úsporách ve státní správě, a to i o rušení ministerstev, nemá problém diskutovat ani ministr financí Miroslav Kalousek, nicméně podle něj ušetřit se dá pouze tím, že se zruší ministerské agendy.

„Nikdo nemá problém hovořit o rušení ministerstev, nicméně je potřeba hovořit o rušení agend. Zrušíte-li ministerstvo a necháte-li agendu, neušetříte nic, to znamená, musí se zručit ta agenda. O tom lze hovořit, na to jsme připraveni. Nicméně na co připraveni nejsme, to je spojovat to s již uzavřenou dohodou,“ komentoval sobotní návrh Věcí veřejných spojit vybrané státní úřady či ministerstva proto, aby byly dvě miliardy na první splátku na církevní restituce.

I premiér Nečas považuje debatu o spojování ministerstev za legitimní a podobně jako Kalousek se domnívá, že by se ale měla omezovat jejich činnost. „Nápad spojit ministerstvo životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj jsem slyšel poprvé a ne zcela jsem to pochopil,“ řekl premiér.

Schwarzenberg, Nečas, John
Zdroj: ČT24

Navíc má premiér dojem, že „Věci veřejné chtějí přijít s nějakou otázkou personálních změn ve vládě a toto má být spouštěcí mechanismus. Musím říci, že na tyto dětinské hrátky není čas ani prostor. Je třeba seriózně naplnit dohodu, kterou jsme všichni podepsali.“

Církevní restituce budeme splácet 30 let

Kalousek v OVM odmítl, že by nebyl schopen prokázat zdroj, odkud bude splácet církevní restituce. Vzhledem k tomu, že stát bude církvím platit 30 let, nelze podle něj ukázat na položku, z níž se to bude po celou dobu splácet. Nicméně zopakoval, že zná zdroj, odkud půjdou peníze v roce 2013, kdy má začít platit zákon o zadávání veřejných zakázek: „Ministr Janovský v předkládací zprávě tvrdí, že to ušetří 60 miliard – já nemám důvod nevěřit VV, že ušetří 60 miliard. Tak pokud nechtějí zpochybnit své vlastní údaje, tak 2 miliardy z těch ušetřených peněz, to si myslím, že můžeme dát na závazky,“ uvedl Kalousek s tím, že odložit tuto operaci, byť jen o jeden jediný rok, znamená, že se to celé prodraží o miliardu a půl, o dva roky o tři miliardy.

Kalousek v OVM

„Pro vlastní zviditelnění to celé chtít odložit, prodražit o miliardu a půl a k tomu ještě chtít, aby vláda řekla, my to klidně prodražíme o miliardu a půl, nicméně na tom vyděláme, že tu první splátku bude platit až někdo po nás, tak to je neodpovědné vůči veřejným rozpočtům a mimořádně neetické.“


Generální ředitel společnosti Linet Zbyněk Frolík se v OVM postavil za přijetí současné podoby restitucí. „Dohody jsou od toho, aby se plnily,“ řekl Frolík. „Jestli tomu správně rozumím, tak jsme to těm církvím ukradli. Dvacet let se diskutuje o tom, jestli jim to vůbec vrátit. Čili už z tohoto pohledu je to neetické chování,“ uvedl Frolík, podle kterého by stát měl schválit restituce v již dohodnuté podobě a nikdo by neměl klást další podmínky pro jejich přijetí.

Věci veřejné v sobotu oznámily, že na pondělním zasedání lídrů koaličních stran ve formátu K9 navrhnou zrušit, případně spojit vybrané státní úřady či ministerstva. Podle nich se tím sníží nároky na státní rozpočet. Pokud koaliční partneři návrh VV odsouhlasí, nejmenší vládní strana kývne na současný návrh církevních restitucí, uvedli její lídři. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) si VV nemají klást další podmínky k už uzavřené dohodě o restitucích.

Vydáno pod