Bízková končí na ministerstvu životního prostředí

Praha - Rut Bízková, náměstkyně ministra životního prostředí a ředitelka sekce pro ekonomiku a politiku životního prostředí, zřejmě opustí úřad. Dnes o tom informoval server iDnes.cz, kterému to potvrdil důvěryhodný zdroj z ministerstva. Úřad zprávu oficiálně nekomentoval, Bízková na telefonáty ani SMS nereagovala. Jak píše iDnes.cz, náměstkyně chce pravděpodobně rezignovat kvůli personálním změnám na Státním fondu životního prostředí a chybám v programu Zelená úsporám. Odejde zřejmě k 5. dubnu.

„V tuto chvíli o ničem takovém nevíme,“ uvedla mluvčí Michaela Jendeková. Podobně odpověděla i ředitelka odboru vnějších vztahů Ilona Chalupská. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) na dotazy nereagoval. Podle dalšího zdroje z ministerstva může rezignace Bízkové souviset s vyvozením odpovědnosti za dlouhodobě podceňovaný projekt Zelená úsporám. „Ministr Chalupa připravuje zásadní opatření pro nápravu vzniklých škod způsobených jeho předchůdci. A paní Bízková v tomto zúčtování hraje významnou roli, neboť je za projekt Zelená úsporám odpovědná,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Server upozornil, že důvodem odchodu Bízkové mohou být i personální změny na Státním fondu životního prostředí. Ředitelka Radka Bučilová odvolala šéfa programu Zelená úsporám Martina Čecha a ekonomickou náměstkyni Andreu Kopeckou. Na její post bez vědomí Bízkové a bez výběrového řízení jmenovala Theodora Bernta. Náměstkyně se o změnách prý dozvěděla až na včerejším jednání řídicího výboru Operačního fondu Životní prostředí.

Bízková v loňském roce tři měsíce působila jako ministryně životního prostředí v úřednickém kabinetu Jana Fischera. Ukončila kvůli tomu své členství v ODS, ale uvedla, že se do strany hodlá vrátit. Po demisi Fischerovy vlády se dohodla se svým nástupcem Pavlem Drobilem (ODS) na další spolupráci. Na ministerstvu zůstala i po Drobilově odchodu a nástupu ministra Chalupy.

Partnerství Zelená úsporám
Zdroj: ČT24