Policie navrhuje obžalovat Bártu i Škárku kvůli úplatkům

Praha – Policisté navrhli obžalovat šéfa poslanců Věcí veřejných Víta Bártu kvůli podplácení. Kvůli přijetí úplatku pak má před soud zamířit i dřívější poslanec VV Jaroslav škárka. Bárta se podle policie snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a Kristýnu Kočí – ta prý ale na rozdíl od Škárky peníze nepoužila, proto se o ní policie nezajímá. Státní zastupitelství rozhodne o dalším postupu po prostudování spisu, zřejmě na konci ledna.

Bárta prý dal podle výpovědí svých dřívějších spolustraníků Kristýně Kočí půl milionu korun, v případě Škárky mělo jít o 170 tisíc. Sám Škárka loni v dubnu prohlásil, že od Bárty dostával 55 tisíc měsíčně za zachování loajality. Kočí i Škárka byli později z Věcí veřejných vyloučeni. 

„Spis s návrhem na podání obžaloby jsme obdrželi. Státní zástupkyně ho prostuduje a o dalším postupu rozhodne do konce ledna,“ uvedla mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová. Bártovi hrozí podle původního obvinění až šestileté vězení, Škárkovi až tříletý trest nebo zákaz činnosti. „Já to vnímám pozitivně, protože si myslím, že ze strany pana Bárty je to velmi závažná záležitost. Já osobně věřím v to, že budu očištěn a ukáže se, že pravda byla na mé straně,“ uvedl Škárka. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Bárta od počátku tvrdí, že je nevinen – poslancům prý peníze půjčoval. „My jsme velmi rádi, že se ta věc bude projednávat veřejně. Poté, co dnes v tisku vyšlo najevo, že na detektoru lži Kristýna Kočí lhala ve všech zásadních otázkách,“ uvedl předseda VV Radek John. Bárta se prý ale nevzdá funkcí, protože podle Johna Škárka i další osnovali puč s cílem odstranit Bártu z veřejného života a VV prý pučistům nebudou vycházet vstříc.

Vít Bárta:

„Od chvíle, kdy jsem byl vydán sněmovnou k trestnímu stíhání, říkám, že můžu být očištěn pouze u soudu. A těším se k soudu. A jen prosím, aby státní zastupitelství nezdržovalo proces a co nejrychleji to u soudu bylo.“

Koaliční partneři Věcí veřejných ve vládě vzkazují, že celá aféra vládní spolupráci neohrozí. Pokud by se ale případ dostal před soud, tak může být problematická osoba Víta Bárty v čele poslaneckého klubu. „Ta spolupráce parlamentní i vládní určitě pokračovat bude, ale půjde konkrétně o osobu Víta Bárty, jak se domluvit, aby v případě probíhajícího soudu se těchto jednání nezúčastňoval,“ uvedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Koho si tato strana zvolí do svého čela v Poslanecké sněmovně, je plně její odpovědností. Myslím si ale, že u nás by takový předseda po podání obžaloby skončil,“ dodal ve Studiu ČT24 poslanec Stanislav Polčák (TOP 09). 

ČSSD tvrdí, že je Bártovo stíhání jen vrcholkem ledovce a to nejmenší, co mu lze vytknout. „Bárta měl v politice skončit dávno, využívat politiku k byznysu je nepřijatelné,“ podotkl na tiskové konferenci místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier.

Některá média o víkendu zveřejnila informace z tajně pořízeného rozhovoru, ve kterém Škárka přiznává, že se proti Bártovi postavil, aby vyvolal puč uvnitř nejmenší vládní strany a napomohl jejímu konci v koalici. V další části rozhovoru Škárka nabízí jinému řečníkovi peníze za diskreditující informace o Bártovi. Předseda poslanců VV následně uvedl, že by se policie měla tvrzeními Škárky zabývat. Škárka se ale bránil, že bylo s nahrávkou manipulováno.

V souvislosti s Věcmi veřejnými se v minulosti objevilo více tajně pořízených nahrávek. Některé z nich popisovaly praktiky na poradách VV, jiné líčily pozadí stranického puče, který se měl stát loni na jaře. Kromě Škárky se tehdy objevovalo také jméno poslankyně Kočí, která také ve svém bytě objevila nahrávací zařízení. I tímto případem se policie zabývala, věc však odložila. 

Kočí také jako jediná souhlasila s výslechem na detektoru lži, Bárta a Škárka to odmítli. Deník Blesk už loni v létě napsal, že Kočí podle detektoru při výslechu několikrát lhala. Podle dnešních informací serveru Aktuálně.cz přístroje vyhodnotily jako lež odpověď na 18 z 96 otázek. O pravdivosti dalších osmatřiceti odpovědí pak měly pochybnost.

Poprvé se o údajné korupci ve Věcech veřejných začalo mluvit loni na začátku dubna, kdy týdeník Respekt zveřejnil článek doplněný odposlechy. Škárka sice nejdříve vysvětloval, že si z redaktorky vystřelil a šlo o recesi, o dva dny později ho ale VV vyloučily ze strany. Na Škárkovu stranu se přidala i Kristýna Kočí – také ta byla z VV vyloučena. Poslanecký klub pak opustil i Stanislav Huml. K trestnímu stíhání vydala sněmovna Bártu i Škárku loni v srpnu a začátkem září začala policie oba muže stíhat.