Malé školy, které nenaplní třídy, budou vracet evropské dotace

Praha – Financování regionálních škol čeká několik novinek. Obce ani školy z nich radost nemají. Peníze totiž nově půjdou na ideálně naplněnou třídu, která čítá 24 dětí, a to bude znamenat konec pro mnohé školy. Ty totiž na zkvalitnění výuky získaly peníze z Evropské unie a teď jim hrozí, že je budou muset vrátit. Pro obecní rozpočty by to ale mohlo být likvidační.

Základní škola Pecka stojí od roku 1900 a navštěvuje ji 107 žáků. To ale není podle nových propočtů dostatek. Teď proto reálně hrozí, že přijde o 2. stupeň, na jehož vybavení ovšem dostala evropský grant. „Ten byl zaměřen na to, aby škola byla bezbariérová a na rekonstrukci odborných učeben,“ uvedla ředitelka školy Věra Pavlová. Škola také mohla zakoupit interaktivní tabule, nový povrch v tělocvičně, ale i nové podlahy a obložení ve třídách. O evropské dotace žádala obec coby zřizovatel školy.

„Zaručili jsme se udržitelností projektu, tím pádem bychom museli dotace určitě vracet,“ připomíná starostka obce Hana Štěrbová. Podkrkonošské obci Pecka teď hrozí, že bude muset kvůli škole vrátit dotace 5,5 milionu korun. Roční rozpočet obce je přitom 12 milionů. „Rozhodnutí o případném rušení je věcí zřizovatele a zřizovatel samozřejmě nese všechny důsledky,“ namítá náměstek ministra školství Michal Zaorálek.

Obce poslaly dopis do rukou poslanců i prezidenta

Podobně jsou na tom podle odhadů dnes desítky malých obcí. „Nikdo nevěděl, že když nedodrží v budoucnu nějakou naplánovanou podmínku, tak že by se musely ty finanční prostředky vracet,“ dodal výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. Obce z Podkrkonoší už se spojily a odeslaly dopis poslancům i prezidentovi. Dotace čerpala většina z nich.

„Je to 670 tisíc, které jsme téměř vyčerpali. Máme perfektně zařízené učebny. To si neumím představit, že by to mělo přijít vniveč,“ podotkl ředitel základní školy ve Staré Pace Pavel Antoš. Dotace budou obce posílat zpět do Evropské unie. Část z nich ale zamíří i do státní kasy. „Pokud vrátí finanční prostředky, které platil stát jako takový, tak to pomůže panu ministrovi. Pokud už to ale budou prostředky z EU, tak se to bude vracet i Evropské unii,“ upřesnil stínový ministr školství Marcel Chládek.

Ministerstvo školství má teď přitom samo s evropskými penězi problémy. Vyčerpáním dotací ve výši 50 miliard korun dokonce ministr Dobeš podmínil svoje další setrvání v úřadu.

Reportáž Zuzany Luňákové a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod