Za uplácení Babákova asistenta padly peněžité tresty

Praha - Soud vynesl tresty v případu uplácení asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Trojice podnikatelů z Liberce se snažila získat dotaci pro plánovanou soukromou vysokou školu, podle Aktuálně.cz dostal jeden z odsouzených Jiří Zeronik pokutu 100 000 korun.

Podle trestního příkazu, zaslaného účastníkům sporu minulý týden, spáchala trojice podnikatelů z Liberce trestný čin nepřímého úplatkářství. Nikdo z účastníků výši trestu nechtěl potvrdit. Vydat trestní příkaz je možnost soudce, jak ukončit spor bez projednání obžaloby v hlavním líčení. „Soud nezměnil právní kvalifikaci, jak jsme ji přednesli. Padly různé tresty, mimo jiné i peněžité,“ řekla obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná.

Zeronik žádá soudní přelíčení

Rozhodnutí není pravomocné a aktéři kauzy se mohou odvolat. Bývalý liberecký zastupitel za ODS Zeronik hodlá tuto možnost využít, pokutu za nepřímé uplácení potvrdil. „Rozhodl jsem se, že proti tomu podám odpor. Chci, aby se případ dostal před soud, abych mohl dokázat svou nevinu,“ řekl.

Zeronik od samotného zatčení tvrdí, že uplácet nikoho nechtěl. Naznačil rovněž, že se stal spíše obětí komplotu. Na rozdíl od Zeronika žalobci s odvoláním stále váhají, uvedl server. V kauze podle dřívějších informací televize Nova dále figurují liberečtí podnikatelé Josef Šlechta a Milan Hnilica.

Případ ohlásil Babákův asistent Šimon Stejkoza, který obvinil trojici mužů, že mu nabídli za „přímluvu“ na ministerstvu školství 15 milionů korun. Resort totiž ovládá Babákův stranický kolega Josef Dobeš. Celková dotace měla činit 250 milionů korun.

Zeronik figuruje ještě v další trestní kauze. Policie jej spolu s jeho někdejším nadřízeným - bývalým libereckým náměstkem Pavlem Krenkem a exprimátorem Jiřím Kittnerem viní z machinací s pozemky.