Protikorupční policie prověřuje postup státu v kauze MUS

Praha – Protikorupční policie zahájila trestní řízení kvůli postupu českého státu v souvislosti s dotazy Švýcarska, zda se ČR připojí s nárokem na náhradu škody k tamnímu trestnímu řízení, které se týká kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS). Kriminalisté prověřují postup odpovědných lidí pro podezření z trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslava Ibeheje zatím nikdo obviněn nebyl. Podaná trestní oznámení kritizují hlavně to, že Česko včas nevzneslo nárok na náhradu škody. Ve Švýcarsku bylo zablokováno v přepočtu přes 12 miliard korun.

Policie zahájila úkony trestního řízení poté, co několik dnů vyhodnocovala a analyzovala trestní oznámení, jež kvůli postupu státu padla. Kriminalisté mají k dispozici i závěry vnitřní kontroly Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), kterou provedl jeho šéf Stanislav Mečl. Ibehej ale nechtěl upřesnit, koho konkrétně se prověřování týká. Tedy zda postupu žalobců z VSZ, ministerstva financí (MF) nebo obou.

Podezření ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti uvedl ve svém trestním oznámení například nynější šéf strany Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21) Jiří Paroubek. V listopadu oznámil, že chce, aby policie vyšetřila, kdo je odpovědný za to, že Česko včas nevzneslo nárok na peníze, které zřejmě pocházejí z trestné činnosti v souvislosti s MUS. 

Kvalifikaci, kterou nyní použila policie, obsahovalo i trestní oznámení občanského sdružení Veřejnost proti korupci. Směřuje na „osoby v odpovědných funkcích“ na VSZ pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, popřípadě maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, a na MF pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) už v souvislosti s kauzou podal kárné žaloby na bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, náměstka Libora Grygárka, Ladislava Letka, jenž kauzu MUS dozoroval, a Marcelu Kratochvílovou, která již byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Ministr státním zástupcům vytýká především průtahy, část z nich označil za účelové.

Švýcarsko se České republiky již od první poloviny roku 2010 dotazovalo, zda se hodlá připojit k trestnímu řízení jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Na dotazy však nikdo delší dobu nezareagoval. Švýcaři přitom tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy. Česká republika nyní hledá cestu, jak se k zablokovaných penězům dostat. Situaci ale komplikuje to, že Česko začalo jednat až poté, co švýcarská prokuratura loni v říjnu kauzu předala soudu.