Za lepšího lékaře si asi připlatíme maximálně 10 tisíc

Praha/Brno – Fakultní nemocnice v Brně prozradila jako první ceník, díky kterému si budou moci pacienti od dubna připlatit za lepšího lékaře nebo operatéra. V Brně nebudou lidé ani za ty nejtěžší a nejkomplikovanější operace platit víc než 10 tisíc korun. Ještě méně by měli pacienti platit za špičkové doktory například v pražském Motole. Tam ale budou ceníky známé až v březnu.

V Brně rozdělili operace do tří kategorií. Za elitního chirurga u jednoduchých operací zaplatí lidé maximálně tři tisíce. U těžších, jako je výměna kyčelního kloubu, dají maximálně sedm tisíc. Deset tisíc korun si připlatí v případě, že půjde o komplikované operace mozku nebo srdce. Je přitom jedno, jestli je vybraný lékař přednostou nebo řadovým doktorem. „V dnešní době je medicína natolik specializovaná, že někdy ani přednosta kliniky neumí úplně vše,“ uvedl ředitel FN v Brně Roman Kraus.

Nejvíc se mezi lidmi mluví o skrytých poplatcích za účast experta u porodu, kde částky dosahují i 15 tisíc korun. V Brně si ale za porodníka zatím připlatit nepůjde. „Nemůžeme srovnávat porod s plánovaným operačním výkonem. Porod je ne vždycky spontánní, probíhá v noci a potom je problematické dodržet smlouvy,“ uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN v Brně Pavel Ventruba.

Ceník lékařů v FN Brno
Zdroj: ČT24

V ostatních nemocnicích ceníky teprve chystají. Příplatky v motolské nemocnici budou pacienti znát v březnu. Ani zde ale nezaplatí za špičkového lékaře víc než deset tisíc. „Částky, které dnes padají, mi přijdou poměrně vysoké. Já bych mluvil o jednotkách tisíc a i to mi přijde dost,“ domnívá se ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Ceny za lékaře si mohou nemocnice určovat samy. „My bychom byli docela rádi, aby byly iniciativní a udělaly na pár vzorcích nemocnic jakýsi nástřel,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Jeho resort ale do měsíce vydá nařízení, které by zajistilo, aby bohatší pacienti nemohli díky příplatkům předbíhat ty chudší.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod