Revoluce v „espézetkách“: Za 10 tisíc si vytvoříte vlastní text

Praha – Ministr dopravy Pavel Dobeš dokončuje plán, který přinese revoluci v registračních značkách. Počítá například s anonymními značkami na celý život, kdo bude chtít, může si objednat i vlastní text. Návrh dostanou v nejbližších dnech vládní poradní skupiny. Podle plánu ministerstva by novinky mohly platit už letos na podzim. Pravděpodobnější je ale varianta až od příštího roku.

Označení vozidla už nově nebude muset odkazovat na bydliště jeho majitele. Úřady v celém Česku budou vydávat značky se zcela nahodilými kombinacemi znaků. Podle Dobeše se tak může předcházet i zbytečnému napětí, když například do Brna přijede řidič s pražskou značkou nebo obráceně.

Urážlivá slova se na českých autech neobjeví

Pokud si majitel bude chtít vytvořit registrační značku podle sebe, zaplatí za to deset tisíc korun. Ministerstvo dopravy utratí za vydávání registračních značek každý rok čtvrt miliardy korun. Doufá proto, že se tak část peněz vrátí zpět. V zahraničí je totiž pro úřady obchod s čísly běžným zdrojem příjmů. „Ve Velké Británii existují celé katalogy, kde si můžete vybrat registrační značku. Například v Abú Dhábí se jedna vydražila za čtvrt miliardy korun,“ řekl ČT redaktor Hospodářských novin Jan Markovič. Značky na přání se ale podle zákona nesmí nikoho dotknout, urážlivá slova se tak na českých autech neobjeví.

Nově vydávané značky budou také vázané nejen na vozy, ale i na jejich majitele. Těm pak mohou zůstat i na celý život. Každý, kdo auto prodá a nechce se se starou značkou rozloučit, si ji bude moct přepsat na sebe a svůj nový vůz. Podle ministra je důvodem hlavně snížení ekonomické náročnosti vydávání registračních značek. 

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)