Po ulicích běhají černé kočky, je pátek 13.

Praha – Ti, kteří dají na pověry, se dnes asi neprobudili do nejlepšího dne. Je totiž pátek 13., pro mnohé obávaný „nosič smůly“. Jde o mnohaletou pověru, za loňský rok se ale tyto obavy potvrdily statistikami. Třeba z pohledu České pojišťovny právě v tento den minulý rok nejvíce narostly škody v rámci pojištění odpovědnosti občanů. Až o desetinu častěji se zase ozývali zemědělci, hlavně kvůli různým onemocněním svých zvířat.

U dopravních nehod zaznamenala během loňského pátku třináctého Česká pojišťovna čtvrtinový nárůst škod. Generali zas měla ten den o pětinu víc případů, ale o třetinu nižší výši škod. Častější jsou v pátek 13. podle mluvčího ČP Tomáše Zavorala i vytopené domácnosti, prasklé vodovodní roury a další problémy s vodou.

Miliony lidí mají z pátku třináctého fóbii

Chorobná obava z tohoto data se nazývá triskaidekafobie, speciální forma fóbie z čísla 13. Podle vědců ze Stress management Center and Phobia Institut v Severní Carolině jí v USA trpí až čtrnáct milionů lidí z jednadvaceti. Tito lidé si v pátek třináctého berou volno, nesedají za volant, nelétají letadlem, nedělají vážná rozhodnutí a trpí pocitem úzkosti a paniky. V latinskoamerických zemích se nebojí pátku, ale úterý třináctého.

Pověra má svůj reálný základ v zatýkání templářů…

Reálný základ má tato pověra v pátku 13. října roku 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den. (Více na serveru Velká Epocha)

…Bible tvrdí, že všechny katastrofy připadly právě na tento den

Podle starých Germánů a Římanů byl naopak pátek šťastným dnem, který byl zasvěcený bohyni lásky - Freye. S nástupem a rozvojem křesťanství se však význam pátku začal měnit. První křesťané tvrdili, že v pátek 13. byl ukřižován Ježíš Kristus, při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil. V pátek nabídla údajně Eva jablko hříchu Adamovi, v pátek Kain zabil svého bratra Ábela a v pátek také začala velká potopa.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

Někdo má z pátku 13. hrůzu, jiný legraci

Po celém světě se najdou lidi, kteří mají z pátku třináctého panickou hrůzu. A tak třeba v některých hotelích chybí pokoje s číslem 13 nebo třinácté poschodí. Závodníci formule 1 třináctku pro jistotu úplně zrušili. Některá města nemají třináctou ulici, jinde zase chybí čísla domu s třináctkou. Fenoménu nešťastného pátku 13. využili i filmaři - Pátek třináctého (Friday the 13th, 1980) je dnes již 'kultovní' horor o záhadných vraždách a prokletém letním táboře. 

V americké Philadelphii vznikl na popud pověrčivých obav klub, který se jmenuje Pátek třináctého. Jeho členové se scházejí výhradně každý pátek třináctého a dávají svým chováním všem pověrám na frak. Rozbíjí zrcadla, vypouští ve velkém černé kočky a podobně, z pátku třináctého si dělají legraci.