Střelba v Tanvaldu nebyla vraždou

Tanvald – V případu tragické střelby v Tanvaldu na Jablonecku, při níž na Nový rok zemřel dvaadvacetiletý Rom a další byl postřelen, byla vyloučena vražda nebo jiný úmyslný trestný čin směřující k usmrcení. Podle náměstkyně krajského státního zástupce Lenky Bradáčové se třiašedesátiletý střelec bránil po napadení nožem. Nyní je nutné zjistit, jestli byla jeho obrana adekvátní.

„Výstřelům, které usmrtily jednu osobu a další zranily, předcházelo velmi intenzivní fyzické napadení osoby, která střelnou zbraň následně užila proti útočníkům na svou obranu,“ uvedla Bradáčová. Výsledek šetření potvrzuje spekulace, které se krátce po tragické události objevily, i z tajné policejní rekonstrukce, které se zúčastnil i střelec.

Rodina zastřeleného mladíka kritizuje postup policie. Nelíbí se jim, že proběhla jen jediná rekonstrukce silvestrovské noci, a to se střelcem. Otec zastřeleného mladíka Ladislav Tatár si na kameru postěžoval, že za druhým synem policie nepřišla. Podle státní zástupkyně ale postřelený muž u výslechu řekl, že si na nic nepamatuje, a tak prý další rekonstrukci nařídit nemohla. „Postřelený mladík se rekonstrukce neúčastnil, protože z jeho výpovědi vyplynulo, že si nic nepamatuje a v podstatě nikde nebyl,“ dodala Bradáčová.

Podle státního zastupitelství byly v případu vyloučeny jakékoli rasové nebo majetkové pohnutky. Vyšetřování případu ale pokračuje a je nutné zjistit, jestli se napadený bránil přiměřeně. Vypracování posudků potrvá zhruba dva až tři měsíce. „Pokud by orgány činné v trestním řízení dospěly k závěru, že došlo k překročení mezí nutné obrany, bude zahájeno trestní stíhání obránce,“ dodala státní zástupkyně.

Poslední rozloučení v Tanvaldu
Zdroj: ČT24

Zastřeleného Roma v Tanvaldu pohřbila rodina o víkendu. Pietní akce a následného průvodu na místo střelby se podle odhadů zúčastnilo asi 200 lidí. O dva roky starší bratr zastřeleného, který při novoročním incidentu utrpěl zranění, byl z liberecké nemocnice propuštěn už dříve. Někteří Romové v minulých dnech postup vyšetřování kritizovali, objevovaly se i výroky, které střelbu v Tanvaldu označovaly za popravu. Státní zastupitelství to odmítlo s tím, že je vyšetřování objektivní.

K incidentu došlo asi v půl druhé v noci na Nový rok na okraji Tanvaldu směrem na sousední Desnou. Okolnosti případu stále vyšetřují kriminalisté. Muž podal policii vysvětlení a je na svobodě. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Situace v Tanvaldu je zatím klidná

Starosta Tanvaldu Petr Polák nevylučuje, že by dosavadní výsledky vyšetřování mohly mít odezvu. „Zatím jsem ale nic nezaregistroval. Já si myslím, že to nehrozí ani tak od tanvaldských Romů, ale spíš od různých romských aktivistů mimo náš region,“ uvedl. Vedení města a policisté zůstávají v kontaktu i se sdružením Roma Tanvald, které v době po incidentu tvořilo jakousi spojnici mezi rodinou mladíků a policií a snažilo se situaci uklidnit.

Předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek podal v případu trestní oznámení. Ohrazoval se proti tomu, že státní zastupitelství údajně po incidentu nepřispělo ke zklidnění situace. „Podal jsem trestní oznámení na příslušné státní zastupitelství do Jablonce nad Nisou. “Jedná se o takové jeho obecné prohlášení, v němž nesouhlasí se způsobem vedení trestního řízení, navrhuje provedení některých dalších úkonů a podává trestní oznámení na trestný čin vraždy," uvedla Bradáčová. Dodala, že Holomkovo podání bylo zařazeno do řízení a příslušný státní zástupce mu už také odpověděl.