Černý obchod se skipasy? Moderní turnikety ho umí odhalit

Praha - Nejmodernější techniku nasadily tuzemské lyžařské areály proti černým obchodům se skipasy. Kdo například jezdí na půjčenou roční jízdenku nebo odkoupí použitou celodenní, riskuje, že přes turniket neprojde. Nový systém totiž zaznamená podobu lyžaře, který skipas využívá. Provozovatelé českých skiareálů se v boji proti nelegálnímu obchodu s permanentkami inspirovali v zahraničí.

Není to žádné tajemství a děje se to velmi často: třeba dospělý se snaží ušetřit a koupí dětský skipas. Mnohem častější je ale případ, kdy lyžař s celodenní nepřenosnou jízdenkou v poledne skončí a pak ji prodá někomu jinému. Lyžaři to obvykle nepovažují za nic špatného, provozovatelé skiareálů ale přicházejí o nemalé částky. Ztráty jsou nejcitelnější u sezonních jízdenek. Při ceně devět tisíc stačí, že ji majitel desetkrát půjčí svému známému. Propad tržby je v takovém případě sedm tisíc.

Provozovatelé sjezdovek teď mají velmi účinnou zbraň. „Poznáme, že na ten originální lístek během dne lyžuje víc lyžařů,“ říká správce lyžařského areálu Klínovec Martin Píša. A jak to vlastně funguje? Při prvním projetí turniketem se zaznamená podoba a výška lyžaře, který si jízdenku koupil. Při každém dalším průjezdu počítač pokaždé znovu kontroluje platnost jízdenky, jestli třeba dospělý nejede na dětský lístek a poslední krok je porovnání obličeje.

V případě, že by nesouhlasila výška lyžaře, nebo jeho fotografie, systém skipas bez náhrady zablokuje. Jedinou výjimkou jsou rodiče, kteří vlekařům nahlásí, že se o lístek budou střídat při hlídání dítěte.

Lyžaři nový systém vesměs vítají. „Tak je to dobře, zase je to věc proti čecháčkovským vynálezům,“ řekl ČT jeden z oslovených lyžařů. Nový systém kontrol se běžně používá v rakouských Alpách. Při zneužití jízdenky tam lyžař zaplatí trojnásobek ceny skipasu a může skončit i před soudem.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)